Зброя ЗСУ коштом активів РФ: як зростуть інвестиції до української оборонки

Аеророзвідники Нацвардії 15-ї бригади “Кара-Даг” працюють на БПЛА «Кажан». Покровський напрямок, Донеччина, 9 жовтня 2024 року

Ситуація, коли технології оборонного виробництва надходять на споживчий ринок, нині стрімко змінюється у зворотному напрямку, зауважують в ЄС. Зараз дедалі більше комерційних технологій з цивільного сектора використовуються у військовій сфері. І Україна, розвиваючи власну оборонну промисловість, сьогодні як ніколи зацікавлена в таких інвестиціях міжнародних партнерів, заявив президент України Володимир Зеленський. Голос Америки про те, хто і як може інвестувати найближчим часом.

Надходження коштів до української оборонної промисловості може значно зрости вже незабаром, сказав Washington Post неназваний європейський посадовець.

ЄС спрямував 440 млн доларів доходів від заморожених російських активів на розвиток виробництва зброї в Україні. Данія також надала близько 190 млн доларів на цю програму.

Низка країн або проведуть власні інвестиції, або звернуться до Данії, щоб та інвестувала кошти
європейський посадовець

Посадовець зазначив, що рішення використати доходи на заморожені російські активи для фінансування виробництва зброї в Україні стало дуже важливим для Європи, і тепер низка країн «близькі до оголошення майбутнього застосування такого самого механізму. Вони або проведуть власні інвестиції, або звернуться до Данії, щоб та інвестувала кошти».

Видання вказує, що інвестиції до української оборонної промисловості дозволять задіяти недозавантажені потужності українського військово-промислового комплексу і зменшити навантаження на західні потужності. Також, вироблена в Україні зброя не підпадатиме під західні обмеження щодо ударів вглиб Росії.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Данія створить фонд для фінансування виробництва зброї в Україні – Міноборони
Показати решті світу, як ефективно ми витрачаємо доходи на активи РФ – на зброю, що йде назад
Денніс Віркеліст

WP наводить слова Денніса Віркеліста, керівника підрозділу, що опікується допомогою Україні, в Міністерстві оборони Данії. «Червоних ліній з нашого боку не буде», – заявив посадовець на оборонній конференції.

«Данія та Європейський Союз зможуть показати решті світу, як ефективно ми витрачаємо доходи на активи РФ – на зброю, що йде назад – просто вглиб Росії», – додав він.

В червні ЄС та Данія узгодили механізм, за яким Данія керуватиме $ 630 млн доходів від російських заморожених активів. У вересні Данія та Україна підписали меморандум про закупівлю оборонних товарів на 600 мільйонів доларів в Україні.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: На фоні агресії Росії проти України ЄС має більше інвестувати в оборонні технології – Боррель

«Ця угода демонструє нашу непохитну підтримку України в боротьбі за свободу будь-яким чином, яким ми можемо, – заявив тоді Міністр оборони Данії Троельс Лунд Поульсен. – Мені приємно, що Данія досягнула домовленості з Україною про те, як найкраще розмістити 4,2 млрд данських крон, наданих ЄС та Данією».

Україна зацікавлена в інвестиціях міжнародних партнерів насамперед у виробництво дронів та РЕБ, заявив президент України Володимир Зеленський 7 жовтня. Він планує обговорити такі можливості для інвестицій на засіданні Міжнародної координаційної групи з допомоги Україні у форматі «Рамштайн».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: В Україні вироблятимуть артилерійські боєприпаси спільно з чеською компанією – CSG
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Міноборони Норвегії створило посаду військового аташе в Києві
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Росії арештували рахунки двох банків США на 372 мільйони доларів
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Угорщина блокує надання 35 млрд євро Україні від ЄС до виборів у Штатах