Доступність посилання

ТОП новини

Що дасть Україні вихід на ринок зброї з власним продуктом – аналізують експерти


Український військовий готується запустити БПЛА середньої дальності «Посейдон Н10» поблизу Бахмута. Донецька область, березень 2024 року
Український військовий готується запустити БПЛА середньої дальності «Посейдон Н10» поблизу Бахмута. Донецька область, березень 2024 року

Україна вже виробляє боєприпаси 155-го калібру, далекобійні та морські дрони, а також виходить на «значні» обсяги виробництва артилерійських систем та броньованої техніки, констатував прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Нині пріоритетом є розробка вітчизняних дронів та далекобійної зброї, включно з балістичними ракетами. Так написав у своєму фейсбуці міністр оборони Рустем Умєров, заявивши, що Міноборони готове до співпраці з іноземними партнерами шляхом створення СП для розвитку оборонної індустрії. Що може дати Україні зняття заборони на експорт зброї, з'ясовував у експертів Голос Америки.

Графічне зображення першої української далекобійної ракети-дрона «Паляниця». Скріншот з відео, яке оприлюднив президент України Володимир Зеленський 25 серпня 2024 року
Графічне зображення першої української далекобійної ракети-дрона «Паляниця». Скріншот з відео, яке оприлюднив президент України Володимир Зеленський 25 серпня 2024 року

Українські виробники могли б отримати до 20 мільярдів доларів у разі скасування заборони на експорт озброєння та, до прикладу, інвестувати їх у збільшення внутрішнього виробництва для власної армії. Про це пише видання Financial Times, аналізуючи прагнення індустрії та окремих посадовців до скасування такої заборони, запровадженої у 2022 році.

Стосовно прогнозованих прибутків, видання посилається на підрахунки, озвучені Олександром Маріковським, головою економічного підкомітету Верховної Ради.

Йдеться насамперед про можливості експортування українських дронів.

2 жовтня міністр оборони України Рустем Умєров заявив, що наступного року планується збільшити фінансування на виробництво дронів, далекобійної зброї та балістичних ракет.

Міністр оборони України Рустем Умєров
Міністр оборони України Рустем Умєров

А радниця заступника Умєрова, членкиня Громадської антикорупційної ради при МОУ Дана Ярова заявила, що відкритий експорт для українських виробників дронів стане «важливим кроком для економіки України». Залучення валюти, за її словами, дасть простір для розвитку цього сектора економіки.

Натомість лунають і застереження експертів про те, що вихід на іноземний ринок може посприяти потраплянню українських БПЛА до рук російських військових.

Військова підрозділу розвідки «Очі» 120-го розвідувального полку прикріплює фугасні снаряди до ударних безпілотників. Часів Яр Донецької області, 11 вересня 2024 року
Військова підрозділу розвідки «Очі» 120-го розвідувального полку прикріплює фугасні снаряди до ударних безпілотників. Часів Яр Донецької області, 11 вересня 2024 року
Якщо держава контрактує не все, а скажімо 70 %, то інші 30 % мають знайти свого замовника за кордоном
Олександр Маріковський

Зараз є висока потреба у дронах в українських сил. Утім, за словами Маріковського, існує логіка у дозволі на їхній експорт: у такому разі потенційні інвестори готові вкладати кошти у збільшення українського виробництва, а ЗСУ таким чином отримають більше БПЛА, ніж індустрія здатна забезпечити сьогодні.

«Україна – пріоритетний замовник, – пояснив він у дописі у Facebook, – але якщо держава контрактує не все, а скажімо 70 %, то інші 30 % мають знайти свого замовника за кордоном, серед країн, що підписали з Україною двосторонні безпекові угоди».

В українському парламенті вже створено робочу групу з питань експорту озброєння. Вона повинна зважити ризики для держави та погодити механізм, за яким Україна потенційно могла б стати учасницею світового ринку озброєння.

За інформацією FT, перевага Росії у бойових безпілотниках виражається сьогодні у співвідношенні між 5 і 10 до 1, і Росія постійно нарощує виробництво.

З 6 мільярдів доларів третина припадає на безпілотники — це менше, ніж замовлення, необхідні для покриття перших потреб
Макс Седдон

Очільник московського бюро Financial Times Макс Седдон написав у мережі Х, що скасування заборони на військовий експорт допоможе Україні «відповідати можливостям Росії на полі бою».

«Державний бюджет України на озброєння цього року становить лише 6 мільярдів доларів, приблизно третина з яких припадає на безпілотники — це набагато менше, ніж замовлення, необхідні для покриття перших потреб», – констатує FT.

Представники однієї з українських компаній-виробників безпілотників Roboneers розповіли Financial Times, що компанія виграла державні тендери за ціною, яка покриває лише витрати на виробництво.

Тож учасники індустрії сподіваються, що зняття заборони на експорт також спонукає західних партнерів виділити допомогу українським виробникам. А також активізує роботу зі стандартизації з боку уряду, оскільки зараз десятки різних типів безпілотників працюють на різному програмному забезпеченні.

Наслідки дій українського «дрона-дракона». Скріншот з відео 108-ї окремої бригади ТРО
Наслідки дій українського «дрона-дракона». Скріншот з відео 108-ї окремої бригади ТРО

Опитування 35 виробників безпілотників, здійснене на замовлення видання Економічна правда цього літа, засвідчило, що у 38% опитаних компаній понад половину потужностей наразі простоюють, і лише третина респондентів заявила, що цехи повністю завантажені.

Не маючи можливості реалізувати всю свою продукцію всередині країни, оборонні компанії переносять виробничі потужності за кордон. «Можливо, саме це стало поштовхом для влади почати роботу над відкриттям експорту зброї», – припускає ЕП.

У 2022-2023 роках Україна була найбільшим імпортером зброї, а найбільшим експортером – США. Такі дані оприлюднив цього року Стокгольмський міжнародний інститут дослідження проблем миру.

До 2022 року, за даними Інституту, Україна 59% свого експорту зброї спрямовувала до Китаю, 12% до Саудівської Аравії й 11% до Індії.

Раніше видання Economist аналізувало світовий ринок зброї та дійшло висновку, що п'яти найбільшим продавцям зброї (США, Росія, Франція, Китай і Німеччина) «дихають у спину» нові виробники озброєнь. Зокрема, Північна Корея, Південна Корея, Туреччина, Китай та Індія.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG