Доступність посилання

ТОП новини

У Росії арештували рахунки двох банків США на 372 мільйони доларів


Суд арештував кошти на рахунках американських Bank of New York Mellon (BNY) і JP Morgan Chase Bank. Фото ілюстративне
Суд арештував кошти на рахунках американських Bank of New York Mellon (BNY) і JP Morgan Chase Bank. Фото ілюстративне

Арбітражний суд Московської області РФ за позовом Генпрокуратури заарештував 372 мільйони доларів на рахунках американських Bank of New York Mellon (BNY) і JP Morgan Chase Bank, відкритих у російських банках, йдеться в ухвалі суду.

Це рішення суд ухвалив у рамках колективного позову Генпрокуратури РФ до Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України, Національного банку України, державного підприємства «Національний фонд інвестицій України», Bank of New York Mellon і JPMorgan Chase Bank. Приводом для позову стала передача «Нацфонду України» у 2022 році заморожених активів колишньої української дочки «Сбербанку» – МРБ (Міжнародний резервний банк).

У травні Арбітражний суд Санкт-Петербурга і Ленінградської області заарештував активи відразу декількох німецьких банків. Заморожено кошти та активи на 800 мільйонів євро. Банки виступали гарантами в угоді з німецькою компанією Linde, вона мала поставити обладнання на завод із переробки та скраплення природного газу в Усть-Лузі.

Також у квітні Арбітражний суд Санкт-Петербурга та Ленінградської області заблокував усі рахунки найбільшого банку США JPMorgan в Росії, включно із рахунками дочірніх компаній, за поданням російського держбанку ВТБ.

Судові позови є частиною спроб Росії повернути заморожені після 24 лютого 2022 року кошти на закордонних рахунках.

Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Національний банк України відкликав у російського Міжнародного резервного банку ліцензію та розпочав процедуру його ліквідації, вона має завершитися у 2025 році.

У червні лідери G7 погодилися використати доходи від російських активів на суму близько 300 мільярдів доларів, заморожених після вторгнення Москви в Україну у 2022 році, для підтримки кредиту на суму 50 мільярдів доларів, щоб допомогти Україні та надати їй впевненість у зовнішньому фінансуванні після цього року.

Форум

XS
SM
MD
LG