«Зараз у нас війна»: вірмени з Курська підтвердили просування сил, які міноборони Росії називає українськими

Трикутники на бойових машинах. З такими пізнавальними знаками сили, які міноборони Росії називає українськими, продовжують просування у Курській області росії. Фото від 11 серпня 2024 року

Вірменська служба Радіо Свобода зв'язалася із вірменами, які живуть у російському Курську. Ось що вони розповіли про ситуацію у місті й регіоні.

У російському Курську тривоги лунають через кожні пів години, над містом літають військові літаки та гелікоптери, влада заборонила великі зібрання та масові заходи, так описують ситуацію у місті місцеві жителі-вірмени, з якими поговорила по телефону Вірменська служба Радіо Свобода.

Вони підтвердили просування у регіоні військ, які міністерство оборони Росії називає підрозділами ЗСУ. Зокрема і захоплення об’єкта «Газпрому», який Росія використовувала для постачання природного газу до Європи.

У Курській області, Білгородській і Брянській Росія оголосила надзвичайний стан.

Пункт пропуску на кордоні України з Росією в Сумській області, 11 серпня 2024 року

«Можна сказати, що зараз у нас війна. Вони захопили два міста, які за 60-70 кілометрів від міста Курська. Вони захопили деякі стратегічні об’єкти, в тому числі об’єкт «Газпрому», який постачав природний газ до Європи тощо. Основні бої зараз точаться навколо міст Суджа, Льгов і Коренево. Людей з цих районів евакуювали. Ми в Курську. І тут завжди є ризик ракетного обстрілу. Так ми живемо», – розповів чоловік, який побажав залишитися анонімним.

Він зазначив, що евакуація з Курська поки не проводилася, але каже, що у місті часті повітряні тривоги, закриті розважальні заклади, громадський транспорт працює зі збоями через ракетні обстріли та дрони.

«Розважальні центри закриті, громадський транспорт працює, але кожні півгодини лунає повітряна тривога, автобуси зупиняються, пасажири висаджуються. Продовжують працювати торгові центри та магазини. Однак люди не ходять в ресторани і не збираються в таких місцях, як готелі. Збори в таких місцях заборонено», – сказав він.

Синій скотч на рукаві

«Над головами літають бойові літаки, ракети. Повітряні тривоги лунають кожні півгодини. Але ми якось звикли до цього, враховуючи те, що відбувалося останні рік чи два», – додав він.

Інший етнічний вірменин, власник ресторану в Курську, підтвердив, що масові зібрання в місті наразі заборонені.

«Ресторани залишаються відкритими, але проводити весілля, хрестини та дні народження там заборонено. Великі заходи заборонені», – сказав він.

Чоловік зазначив, що паніки серед жителів міста немає. Щодо можливості виїзду з регіону він висловив невпевненість, посилаючись на побоювання щодо того, хто буде керувати його бізнесом.

«Чесно кажучи, ми ще не вирішили. Подивимося, що буде. Після цього буде зрозуміліше, чи вдасться російським військам відновити контроль над територією, чи вони домовляться. Побачимо, що вийде. Я не знаю, чого хоче будь-яка сторона. Я не знаю, яка кінцева мета росіян чи українців», – сказав він.

Розбита російська колона. Курська область Росії. 9 серпня 2024 року

Вірменин також розповів, що росіяни, евакуйовані з прикордонних з Україною міст, наразі отримують тимчасове житло в Курську.

Згідно з переписом населення Росії 2020 року, в Курській області проживає понад 5 тисяч етнічних вірмен, які є другою за чисельністю етнічною меншиною в регіоні після українців.

Деталізовна мапа боїв у Курській області Росії:

БІЛЬШЕ

У ніч на неділю, за повідомленням очільника російського Курська, місто зазнало ракетного удару, уламки збитих ракет впали на дев'ятиповерховий житловий будинок.

Поранено 13 людей, двоє з них у тяжкому стані, написав мер Курська Ігор Куцак.

А в міноборони Росії заявили, що безпілотники атакували Курську, Брянську, Орловську та Білгородську область Росії.

Відомство стверджує, що збили 35 дронів і 4 ракети.

Перевірити цю інформацію українська служба Радіо Свобода не може.

Через постійні російські обстріли прикордонних районів Сумщини, яка межує із Курською і Бєлгородською областями Росії, щодня гинуть і отримують поранення українські громадяни, а люди вимушені покидати свої домівки.

Your browser doesn’t support HTML5

Сумщина: люди евакуюються з-під кордону з Курською областю через зростаючу кількість обстрілів (відео)

  • 6 серпня військові підрозділи, які позначають свою техніку знаком «трикутник» розпочали бій на російському прикордонному пункті пропуску «Суджа», і за інформацією із соціальних мереж, нібито взяли в полон російських прикордонників.
  • Далі російські пабліки почали повідомляти про просування «ЗСУ в Курській області»
  • Начальник Генерального штабу Збройних сил РФ Валерій Герасимов заявляє, що просування українських військових вглиб у Курській області РФ зупинене.
  • Путін, коментуючи ситуацію у Курській області РФ, звинуватив Київ у «масштабній провокації».
  • Натомість місцеві жителі стверджують, що «українські війська наступають, а по телевізору все брешуть».
  • Уночі на 10 серпня у Курській, Брянській і Бєлгородській областях Росії оголосили режим контртерористичної операції, повідомивши, що це викликане «підвищенням рівня диверсійно-терористичних загроз з боку України».
  • Опираючись на геолокаційні кадри та російські та українські відеоролики від 10 та 11 серпня, аналітики Інституту вивчення війни повідомляють про просування, ймовірно, підрозділів ЗСУ на захід і північний захід у Курській області.
  • А розслідувачі видання The Insider з'ясували, що відеозаписи Міністерства оборони Росії, які нібито свідчать про «успішні удари» по українських силах у Курській області РФ, були зняті давно і в інших місцях.

Повномасштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію, яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п'яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

Загалом, за час повномастабної війни від 24 лютого 2022 року по кінець червня 2024 року ООН верифікувала дані про щонайменше 33 878 постраждалих цивільних, серед них 11 284 загиблих.

Реальна кількість втрат, зазначають експерти, набагато більша. Тільки під час блокади і бомбардування Маріуполя, як заявляє українська влада, могла загинути понад 20 тисяч людей.