«Підтримуєш Україну – ти психічно хворий»: як РФ посилює фільтрацію підлітків в окупації

Дітей на захоплених РФ територіях переслідують за будь-який прояв українства, повідомляють правозахисники

Російська окупаційна влада застосовує каральну медицину щодо українських дітей, повідомила Східна правозахисна група. Цю інформацію правозахисникам підтвердили адвокати, які працюють в окупації. «Якщо людина щиро підтримує Україну, силовики вважають таку людину психічно хворою», повідомляють вони.

Підлітки все частіше стають обʼєктами фільтраційних дій, через це батькам доводиться мігрувати в межах окупованих територій.

«Особливо підпадають під тортури хлопці 10-11 класу, яких уже не випускають з окупації. Батьки розуміють, що вони не виїзні, тому що хлопцям по 16-18 років. Доводиться ховатися по підвалах, переїжджати в інші забиті села».

«Відбувається переслідування за будь-які прояви українознавства. Відома велика кількість випадків, коли дітей за їхню українську позицію сажали в карцер».

  • Які форми тиску застосовують в російській окупації проти українських дітей?
  • Чи є каральна психіатрія в окупації воєнним злочином?
  • Чи дали батькам можливість поховати у Бердянську тіла підлітків, яких вбили російські силовики минулого року?

Про все це читайте в матеріалі проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Директорка ліцею №3 Нової Каховки Херсонської області Ірина Дубас розповіла «Новинам Приазов’я», що про випадки примусового лікування дітей у цьому місті поки невідомо. У Новій Каховці працює лише один навчальний заклад середньої освіти – ліцей №10. Там окупаційна влада так і не змогла налагодити навчальний процес. За її словами, роль вчителів виконують техпрацівники.

Будівля ліцею №2 імені А. П. Бахути у Новій Каховці, фото ілюстраційне

Окупанти ходять по домівках і виявляють батьків, які не віддають своїх дітей до російських шкіл, каже директорка. Таке відбувається не лише у Новій Каховці, а й в інших населених пунктах.

«Батьки змушені записувати до цієї школи своїх дітей, тому що, звичайно, їм загрожує небезпека – підвал. Людей багато зникає і тортури різні відбуваються. Тому бояться. Батьки, бабусі, дідусі записують дітей в школу. В тій школі головне – здати документи. Вони ж нікуди не виходять, вони не бачать учнів. Але там платять кошти щомісяця за це, плюс дають пакет з продуктами. Таким чином, я вважаю, просто наше населення виживає»

«Переїжджають у забиті села»

Під особливим контролем окупаційної влади у Новій Каховці перебувають хлопці підліткового віку, додала вчителька.

Постійно пресують постійно тримають під контролем
Ірина Дубас

«Хлопці 10-11 класу, яких уже не випускають з окупації. Батьки розуміють, що вони не виїзні, тому що хлопцям по 16-18 років. Доводиться ховатися по підвалах, переїжджати в інші забиті села, де не такий сильний контроль. Якщо якась дитинка пропала із поля зору, ми звичайно дізнаємося, що сталося. Можливо там немає світла, можливо немає інтернету, і тоді ми вже чекаємо поки батьки чи сама дитина вийде до нас на зв'язок. Тому що, коли трапляється якийсь ґвалт, діти терміново видаляються із всіх груп, видаляють всі номери, щоб коли там перевіряють телефони окупанти, було все чисто. Це взагалі дуже небезпечно, вони постійно пресують, постійно тримають під контролем»

З огляду на бойові дії і окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

«Розстріляли і таємно поховали»

У червні минулого року стало відомо про загибель двох підлітків в окупованому Бердянську. Тигран Оганнісян та Микита Ханганов були вбиті пострілами російських снайперів.

Раніше підлітки отримали звинувачення від Слідчого комітету Росії про нібито «готування диверсії» на залізниці. Їм інкримінували статтю, яка передбачає від 10 до 20 років ув’язнення. Тіла вбитих хлопців батькам або українській стороні так і не видали.

Микита Ханганов та Тигран Оганнісян

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець у липні цього року звернувся до Міжнародного комітету Червоного Хреста, щоб вони надали можливість родинам поховати підлітків. Тоді ж Лубінець зазначив, що за інформацією, яку він отримав, Росія збиралася зробити це таємно.

Адвокат, представник родини Тиграна Оганнісяна Андрій Яковлєв розповів «Новинам Приазов'я», що, за даними, які вдалося отримати, окупаційна влада, скоріше за все, поховала підлітків влітку цього року. Про місце поховання родичів не повідомляли.

Тіла похоронені, але це не було офіційним актом, де можна рідним повідомити
Андрій Яковлєв

«Це було таємне поховання. Річ у тому, що у них (вбитих підлітків) було звинувачення по статті, яка там передбачає обвинувачення у «терористичній діяльності». І оскільки ця справа була закрита, умовно називаємо це за нереабілітуючих обставин – хлопців немає, відповідно вони закрили цю справу, не продовжували, розслідування. А у них (у РФ) є правило, що за таких обставин вони не віддають тіла рідним і ховають таємно. Тому тіла поховані, але це не було офіційним актом, де можна рідним повідомити про те, що дійсно в таких-то могилах знаходяться тіла. Вони відповідають офіційно про те, що через таке їхнє законодавство поховання не передбачено. Бердянськ – це ж невелике місто і сумніватися в тому, що їх поховали, підстав немає», – повідомив адвокат.

«Покарати начальників»

Яковлєв зазначив, що російські силовики скоїли жорстоке вбивство, яке не було зумовлене військовою необхідністю.

Андрій Яковлєв

Можна обвинуватити не лише тих виконавців, яких нам важко знайти, а й безпосередньо керівництво силових органів
Андрій Яковлєв

«При воєнних злочинах це важливо враховувати. Наслідки цього вбивства дають підставу нам говорити, що можна обвинуватити не лише тих виконавців, яких нам важко знайти, а й безпосередньо керівництво силових органів, як Бердянського регіону, так, напевно, і окупаційної влади Запорізького регіону, і Росії. Оскільки не може так бути, щоб тривалий час ніхто не знав з високого керівництва, і окупаційного, і російського про це, адже тривалий час вони не віддавали тіла. Тому можна притягати до відповідальності за спеціальним видом відповідальності, яке застосовуються під час війни – відповідальність командирів і начальників. Як це, наприклад, було з ордером на Путіна. Він же дітей не ввозив безпосередньо, але Міжнародний кримінальний суд за це його розшукує. Це спеціальний вид відповідальності, який ми так само можемо застосовувати», – пояснив Яковлєв.

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі у березні видав ордер на арешт Володимира Путіна і російської уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової. МКС підозрює їх у насильницькій депортації українських дітей до Росії.

Українські правоохоронні органи розслідують вбивство бердянських підлітків, каже адвокат. Але проблемою є те, що відсутній доступ до окупованих територій. Це ускладнює комунікацію з міжнародними партнерами стосовно прийняття документів на розшук певних осіб.

«Вони будуть перевіряти докази за стандартами якості. Тому завжди є межа між тим, якими мають бути реальні докази, які підтверджують підозру і тим, що ми маємо насправді. Ми можемо знати більше, ніж можемо підтвердити. І от якраз є така межа в тому, щоб якість доказів була такою, щоб наші партнери або просто країни прийняли ці докази й здійснили розшукові заходи», – сказав він.

  • Окупанти прагнуть створити атмосферу страху, аби на захоплених територіях було неможливо чинити спротив, вважає голова Запорізької області Іван Федоров. За словами посадовця, у регіоні є кілька відомих випадків зникнення дітей. Крім того, Кремль «перевиховує» дітей в окупації, готуючи їх до служби у своїх силових структурах. На думку Федорова, Росія не здатна подолати спротив українців і вплинути на дорослих, тож перейшла на найбільш вразливих жителів окупованих територій і усіляко тисне на дітей.

«В карцер за українську позицію»

Експерт та аналітик Центру громадянської просвіти «Альменда» Олег Охредько розповів «Новинам Приазов’я», що Росія на окупованих територіях Херсонської і Запорізької областей застосовує таку ж практику тиску дітей, як і в Криму протягом тривалого часу.

Олег Охредько

Ми знаємо величезну кількість випадків, коли дітей за їхню українську позицію саджали в карцер
Олег Охредько

«У зв'язку з тим, що у 2016 році з'явилися так звані «закони Ярової» у РФ, які передбачали карну відповідальність за лайки у Фейсбуці, в тому числі до неповнолітніх дітей навіть, вони почали все більше і більше посилювати вплив для того, щоб фільтрувати безпосередньо дітей. І після повномасштабного вторгнення вони свої методи ще почали сильніше впроваджувати, особливо на так званих нових територіях – на частині Запорозької й Херсонської областей. Причому ця фільтрація почалася буквально з перших днів. Це перевірка гаджетів і переслідування за будь-які прояви українознавства. І ми знаємо величезну кількість випадків, коли дітей за їхню українську позицію саджали в карцер», – зазначив Охредько.

Після вбивства хлопців у Бердянську переслідування дітей не припинялися, каже експерт. За його даними, на сьогодні в окупації буквально мало не щодня відбувається перевірка всіх гаджетів, які є у дітей:

«Вони дуже серйозно переслідують дітей. Буквально нещодавно голова Приморської окупаційної адміністрації дуже хвалився, що вони знайшли дитину, яка навчається в українській школі дистанційно»

Окупантам важко придушити український дух дітей, вважають в центрі «Альменда». Фото ілюстраційне

Інформація про примусове психіатричне лікування дітей зараз перевіряється з боку України, каже Охредько. Він не виключає, що такі факти справді підтвердяться.

«Якщо в Радянському Союзі це в основному було направлено проти дорослих, то зараз Росія переходить до дітей, тому що вони бачать, що їм доволі таки складно переломити ті настрої, які існують серед дітей, які готові по-різному проявляти своє українознавство. Причому це не просто голослівна заява, це відеонаради, на яких самі російські окупанти розповідають про притягнення до відповідальності понад декілька десятків дітей, серед яких 48 дітей, були відправлені на психіатричне так зване лікування. Тут немає просто слів для того, щоб сказати, до чого вже опустилися окупанти. Цю інформацію вже перевіряє, і Офіс омбудсмена, і Генеральна прокуратура», – наголошує аналітик.

  • За даними Центру національного спротиву, лише цього року на захопленій частині Донеччини взяли на облік 263 неповнолітніх. Серед них – 16 осіб, яких вважають «екстремістами». Йдеться насамперед про дітей з проукраїнськими поглядами, повідомляє підпілля. Таких українців відправляють на примусове обстеження або й лікування до психіатричних закладів, стверджують в Центрі спротиву.
  • Як повідомляє Східна правозахисна група, підлітків, яких переслідують російські силовики, наприклад, за коментарі у соцмережах, можуть надіслати на примусове лікування. Такі заходи застосовуються до дітей, які виявилися проукраїнськими під час збору інформації про них окупантами. Підлітки потрапляють до психіатричної лікарні на стаціонар на етапі так званого досудового розслідування, повідомляють пишуть правозахисники.

Російське масштабне військове вторгнення в Україну триває від ранку 24 лютого 2022 року. У Росії заперечують, що ведуть проти України загарбницьку війну і називають це «спеціальною операцію». Також російська влада заперечує, що скоює злочини проти цивільних жителів України.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Досить телячої мови! Говори російською»: Кремль посилює русифікацію окупованих територій
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Різав собі вени, просив застрелити»: свідчення про сексуальне насильство над чоловіками у полоні РФ
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Відправлять штурмувати Запоріжжя, Павлоград». Росія почала осінній призов в окупації. Як це відбувається