Доступність посилання

ТОП новини

«Відправлять штурмувати Запоріжжя, Павлоград». Росія почала осінній призов в окупації. Як це відбувається


З російських та окупованих регіонів призвати цього разу збираються 133 тисячі осіб
З російських та окупованих регіонів призвати цього разу збираються 133 тисячі осіб

Масова «мобілізація студентів, музикантів, викладачів та усіх, кого тільки можна відправити на штурм». Коли армія РФ «вирішать штурмувати Запоріжжя або Павлоград, то першими відправлять туди мобілізованих із окупованих територій». Так маріупольці коментують початок призову на строкову службу до російської армії в окупації, який розпочався 1 жовтня.

Напередодні, 30 вересня, президент Росії Володимир Путін підписав відповідний указ. Згідно з документом, з російських та окупованих регіонів призвати цього разу збираються 133 тисячі осіб.

Тож, як на окупованих територіях проходить призов до російської армії. Чим це загрожує місцевим жителям? Як на окупованих територіях агітують долучатися до армії РФ, і чи можна цього уникнути – читайте в матеріалі проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Призовник призовного пункту військового комісаріату в окупованому Криму, липень 2023 року
Призовник призовного пункту військового комісаріату в окупованому Криму, липень 2023 року

Вперше призов до армії РФ на окупованих територіях відбувся восени минулого року. Тоді, як і зараз, новобранцям обіцяли що їхня служба не буде пов’язана з участю у бойових діях. Втім, як показала практика, більшість строковиків були змушені підписати контракти з Міністерством оборони Росії і продовжувати воювати проти України, стверджують у Центрі національного спротиву.

У підпіллі зазначили, що водночас окупаційна влада здійснює підготовку до мобілізації українських чоловіків. Місцеві окупаційні адміністрації вимагають від бізнесу поставити на облік до російських військкоматів усіх працівників.

Заступник голови Бердянської районної ради Віктор Дудукалов зазначив, що призовникам зараз дійсно обіцяють службу у регіонах, віддалених від зони бойових дій, втім це може не відповідати дійсності.

За його словами, коли окупаційна влада запевняє жителів про безпеку російського призову, люди одразу пригадують ситуацію у Курській області.

«За строковиків там взагалі ніхто не турбувався. Вони зустрічали Збройні сили України практично кинуті напризволяще окупантами, ніхто їх не евакуював. Тому, звісно, ніхто в це не вірить. В мешканців настрої такі, щоб максимально уникати цього призову, максимально уникати взагалі контактів з окупаційними структурами, які займаються військовим обліком», – сказав Дудукалов «Новинам Приазовʼя».

6 серпня 2024 року на територію Курської області Росії увійшли підрозділи ЗСУ. Відтоді в регіоні тривають бої. Українська армія заявляє про контроль над десятками населених пунктів, включно з райцентром, містом Суджа. Російська влада таку інформацію час від часу або заперечує, або не коментує.

«Уникають працевлаштування»

Заступник голови Бердянської районної ради розповідає, що чоловіки на окупованих територіях намагаються уникати офіційного працевлаштування. Окупаційна влада тисне на роботодавців, щоб вони сприяли реєстрації населення у російських військкоматах, каже посадовець.

Обирають не працевлаштовуватися, а виживати без грошей.
Віктор Дудукалов

«Люди інколи обирають не працевлаштовуватися, а виживати без грошей. Тому що розуміють, будь-яке працевлаштування буде дорівнювати обов'язковому військовому обліку. Особи, які відповідають за військовий облік, є практично на кожному підприємстві. До цього схиляють приватних підприємців, всі організації небюджетні, некомунальні. Тому ситуація така, що, попри всі роз'яснення, люди не хочуть і не бажають йти до лав Збройних сил агресора в будь-якій формі, навіть в тій формі, яку окупанти пояснюють, як дуже-дуже безпечну», – зауважив Дудукалов.

У Бердянську окупанти побоюються відвертої мобілізації, каже Дудукалов
У Бердянську окупанти побоюються відвертої мобілізації, каже Дудукалов

За його словами, особливо у зоні ризику перебувають чоловіки, які мають відверту проукраїнську позицію. Посадовець звертає увагу на те, що в окупації набирає обертів «стукацтво» – прихильно налаштовані до РФ сусіди часто здають окупантам проукраїнських жителів.

«Це «стукацтво» дуже розповсюджене. На кого «стуканули», до того обов'язково приходить певна «перевірка», дуже рідко вона буває цивільною. Як правило, о 5-6 ранку виламуються двері, і якщо є особа призовного віку, то звісно ж уже – обов’язково повістка та зобов’язання про явку у військкомат», – каже він.

Бердянськ «без масової мобілізації»

Окупанти побоюються відвертої  мобілізації. Їм треба залишати якусь картинку безпечного і мирного життя
Віктор Дудукалов

Водночас масової мобілізації на окупованій частині Запорізької області не відбувається, додав Дудукалов.

«Безпосередньо у Бердянську окупанти побоюються відвертої мобілізації. Тому що їм треба залишати якусь картинку безпечного і мирного життя – ніби там в окупації воно є. Ну і по-друге, вони розуміють що бажання і мотивації взагалі жодної немає у людей. Якщо вони можуть виплатами якимись задобрити мешканців Росії, то про виплати в такому розмірі в окупації не йдеться. Тому відрізняється трохи ситуація на материковій Росії безпосередньо і в окупації», – пояснив він.

  • Призначений Росією керувати окупованою частиною Запорізької області Євген Балицький повідомив, що відправляти призовників на місця служби розпочнуть із середини жовтня з пунктів російських військових комісаріатів у Запорізькій області. Звідти чоловіків переправлять до військових частин Південного військового округу Росії. Вони проходитимуть службу в окупованому Криму, а також у Ростовській області Краснодарського краю, зазначив Балицький у своєму телеграм-каналі.

Маріуполь: «юнаків на облік»

У сусідньому з Бердянськом Маріуполі окупанти пильно контролюють реєстрацію чоловіків на військовий облік, розповів «Новинам Приазовʼя»директор Маріупольського телебачення Микола Осиченко.

Діти в окупованому Маріуполі граються перед будівлею, яка була пошкоджена під час бойових дій в березні 2022 року
Діти в окупованому Маріуполі граються перед будівлею, яка була пошкоджена під час бойових дій в березні 2022 року
Мілітаризоване майбутнє – один з планів окупаційної влади на цій території
Микола Осиченко

«З цим дуже жорстко. Якщо ти не стаєш на військовий облік, тобто якщо ти дитина ще, будуть великі проблеми у твоїх батьків, будуть великі проблеми в школі. Це стосується юнаків, які повинні це зробити. Без військового обліку дуже проблематично навіть виїхати з території так званої «ДНР». Тобто до Росії ти можеш не потрапити, тебе зупинять та змусять встати на облік. Загалом йде підготовка окупованих територій до мілітаризованого майбутнього – це один з планів окупаційної влади саме на цій території. Тому що я думаю, що коли настане час і вони вирішать, припустимо, штурмувати Запоріжжя, Павлоград чи ще щось, то першими вони відправлять туди саме бійців з окупованих територій», – переконаний Осиченко.

Медійник зазначив, що у небезпеці перебувають також молодші діти, яким у садочках, з початку школи активно розповідають про службу у російській армії та «нав'язується думка, що ти повинен загинути за «батьківщину – Росію».

«Ми бачили цих людей у Маріуполі навесні 2022 року. Саме Маріуполь штурмували у перших рядах ті бійці, яким у 2014 році було 10-12 років. Їм за 8 років вимили мозок і все, вони йшли нас «визволяти». Що стосується Маріуполя конкретно, те, що я бачу по роботі з дітками в школах, дитячих садках, всюди йде мілітаризація. Це все веде до того, що дітки з самого дитинства будуть думати, що вони підуть воювати з «нацистами», – ділиться Осиченко.

Колона техніки російської армії на марші під Волновахою, березень 2022 року
Колона техніки російської армії на марші під Волновахою, березень 2022 року

Він припускає, що за необхідностю Росія буде проводити масову примусову мобілізацію жителів окупованих територій. Так вже було 2022 року, коли почалося повномасштабне вторгнення. Зокрема на захоплених та підконтрольних протягом майже 10 років РФ територіях Донбасу.

«Всіх чоловіків, яких вони бачили на вулиці, закидували та відправляли на штурми. Студенти масово були мобілізовані, музиканти, викладачі, всі, хто тільки міг, всі йшли на штурми. Тому що для Росії мешканці окупованих територій – це лише ресурсна база. Тобто вони цим «м'ясом» просто йдуть на штурми, тим самим вони економлять життя своїх бійців», – наголосив маріуполець.

З огляду на бойові дії і окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

Херсонщина: «посилюють пропаганду та агітацію»

Перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський розповів «Новинам Приазов’я», що окупаційна влада розгорнула потужну агітацію щодо призову до російської армії.

«Дуже багато агітаційних матеріалів вони розповсюджують: плакати, листівки, інше. Крім того, вони протягом двох років окупації постійно проводили роботу з молоддю про популяризацію російської армії, та з дискредитації ЗСУ. Є досить така серйозна система заохочення для людей, які готові укладати контракт. Але це мова саме про контрактників – це грошові виплатити та обіцянки надалі сприяти в отриманні безкоштовного житла і земельної ділянки. Обіцяють все, що завгодно тільки б цей контракт людина уклала», – каже він.

Білборд на підтримку російської армії
Білборд на підтримку російської армії
Буде або примусовий призов, або арешт по доносу,
Юрій Соболевський

Чоловіки, які залишаються в окупації, ризикують потрапити до російської армії, зазначив політик. Для цього використовуються різноманітні методи, у тому числі примус.

«Виїжджати – це от єдине що на 100% дасть безпеку людині. Залишатися на ТОТ, то це тільки чекати, коли до тебе прийдуть. Буде або примусовий призов, або арешт по доносу, або по близькім відпрацюють, якщо у людини є родичі, які воюють в ЗСУ. Тобто підстав для арешту в них дуже багато зараз», – підкреслив Соболевський.

  • Призначений РФ керувати захопленою частиною Херсонщини Володимир Сальдо у своєму телеграм-каналі зазначив, що призову підлягають чоловіки віком від 18 до 30 років, які мають російські паспорти. Їх будуть сповіщати повістками особисто під розписку чи рекомендованими листами. Осінній призов буде тривати до 31 грудня цього року. Термін служби строковиків складає 12 місяців. Сальдо зазначив, що вони начебто не служитимуть у зоні бойових дій і не братимуть участь у війні.

«РФ на порозі нової хвилі мобілізації»

Охочих добровільно служити в армії РФ дедалі менше, сказав «Новинам Приазовʼя» Російський опозиційний політик Геннадій Гудков. Тому на території Росії розгорнута величезна агітаційна кампанія.

Влада щосили намагається зберегти цей потік добровольців. Але, мабуть, запас вичерпується
Геннадій Гудков

«Добровольці закінчуються. Ми ж бачимо, які пільги зараз надаються тим, хто продає свою душу дияволу, ті, хто потім такі гроші отримує. Тобто влада щосили намагається зберегти цей потік добровольців. Але, мабуть, запас вичерпується. Зараз крім будь-яких цих виплат, крім зарплат, пільг, обіцяють податкові канікули, пільгові іпотеки, обіцяють вирішити проблеми з боргами, які є, блага для дітей, для сім'ї. Тобто, влада таке враження, що в корж розбивається, аби люди йшли на фронт вбивати українців», – зауважив він.

Політик припускає, що після планового призову у Росії буде чергова хвиля мобілізації.

Російські військовослужбовці в окупованому Криму, вересень 2022 року
Російські військовослужбовці в окупованому Криму, вересень 2022 року
Зараз усе на межі. Схема поповнення армії себе, схоже, що вже вичерпала
Геннадій Гудков

«От тоді там стогін піде усією Росією. Як він відіб'ється на настроях людей? Негативно відіб'ється, безумовно. Безумовно, виникнуть антипутінські настрої. Ми чудово бачимо, що відбувається у чинній армії. Яке ставлення до солдатів, до офіцерів, молодшого складу особливо. Ми бачимо, що недолікованих відправляють знову на фронт, причому загрожують фізичною розправою та розстрілом без слідства. Я думаю, що моральний клімат в окупаційній російській армії дуже тяжкий зараз. Тому будь-які можуть бути ексцеси. В мене таке враження, що десь зараз усе на межі. Принаймні, ось ця схема поповнення армії, вона себе схоже, що вже вичерпала і будуть потрібні додаткові нові сили, які будуть вкрай непопулярні й призведуть до чергової втечі за кордон, чергової хвилі ухилень, дезертирства тощо», – додав Гудков.

Міністерство закордонних справ України висловило «рішучий протест» проти примусової мобілізації громадян України до російської армії на окупованих територіях. У відомстві наголосили, що «призов» порушує Женевську конвенцію про захист цивільних під час війни. Згідно з нею, держава, яка окупувала території, не може примушувати місцевих жителів служити в її збройних або допоміжних силах, а також чинити тиск і вести пропаганду на користь добровільного вступу до армії.

В МЗС закликали жителів окупованих територіях всіляко уникати такого «призову», а осіб, які будуть примусово долучені до армії Росії, за першої нагоди залишати такі підрозділи та повертатися на територію України чи виїжджати до третіх країн.

  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG