Доступність посилання

ТОП новини

Як молоді з окупації отримати паспорт України? Коротка інструкція


Пропагандистський мурал у Донецьку, травень 2022 року
Пропагандистський мурал у Донецьку, травень 2022 року

Станом на кінець червня 2024 року на усіх захоплених територіях України жили 6 млн громадян, 1, 5 мільйона з них – діти. Частина з цих дітей ніколи не мала українського паспорта, адже повноліття вони зустріли в окупації. Якщо до 2020 року пересування між тодішніми «ОРДЛО» і вільною територією країни було можливим і люди масово оформлювали собі та дітям різноманітні українські документи, то пізніше – окупанти закрили пункти пропуску, а з початком великої війни вся лінія розмежування і зовсім перетворилася на гарячий фронт, перетнути який неможливо.

Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода) вже розповідали історії молодих українців – Максима, Тії та Поліни – які, попри повальну кремлівську пропаганду і небажання батьків зробити своїм дітям український паспорт, самі вивчили українську, зуміли перебратися на підконтрольну Києву територію і самотужки впоралися із бюрократією, відновлюючи українські документи.

Тож Донбас Реалії підготували інструкцію для тих, хто хоче повторити цей шлях.

Перший крок: дистанційна консультація

Почати варто зі звернення до Міграційної служби на підконтрольній Києву території – написати у WhatsApp +380965150098 (це номер спеціально для людей в окупації). Там проконсультують щодо подальших кроків.

Другий крок: виїзд

Перетин кордону для українців без паспорта зараз можливий лише через Білорусь. Працює один пункт пропуску: Доманово –Мокрани (це в'їзд із Брестської області Білорусі до Волинської області України).

До білоруського Доманово можна дістатися з Мінська, Бреста, Барановичів та Кобрина. Доманово – Мокрани – гуманітарний КПП, він працює лише для евакуації.

«Через активні бойові дії пункт, який був у Сумах (Покровка – ред.) – не працює. Європа без документів теж не пропускає, тому лишається лише Білорусь. Там працює українське консульство, яке видає тимчасову довідку на повернення. По ній люди сюди приїжджають і тут вже йдуть до органів ДМС, ЦНАПів, де отримують постійні документи», – розповідає Донбас Реалії директор Департаменту у справах тимчасово окупованих територій МінТОТ Володимир Тарчинський.

Для в'їзду на підконтрольну Києву територію варто показати наявні документи українського зразка, якщо такі є і навіть якщо вони прострочені. Це може бути:

  • свідоцтво про народження (для молоді, яка не встигла отримати паспорт);
  • паспорт громадянина України;
  • закордонний паспорт громадянина України;
  • посвідчення водія;
  • ксерокопії втрачених документів (бажано з фотографією).

Якщо важко організувати виїзд самостійно – можна звернутися до волонтерів. Наприклад, Helping To Leave вивозять людей із окупації безкоштовно. Можна написати їм безпосередньо.

Перша інстанція, до якої треба звернутися на вільній території, – відділення Міграційної служби у будь-якій області. Саме там займатимуться відновленням документів.

Третій крок: підтвердження особи

Як підтвердити особу? Є кілька способів: документи, свідки, суд (це у крайньому разі).

Документи

В ідеалі – на руках потрібно мати будь-який український документ із фотокарткою. Це прискорить процес підтвердження особи. Наприклад, український закордонний паспорт, студентський і навіть шкільний проїзний. Обов'язково потрібне власне свідоцтво про народження та копія документів батьків або одного з них, які підтверджують їхню особу та громадянство, їхнє свідоцтво про шлюб.

На практиці до уваги беруть і шкільну медкарту, і табель, і навіть грамоти, виписані за конкурси самодіяльності чи навчання. Краще узяти все, що лишилось з часів до окупації.

Усі документи мають бути видані винятково Україною. Папери з окупації не вважаються дійсними. Однак існують механізми легалізації свідоцтва про народження та смерть, видані окупаційними адміністраціями, – зробити це можна через суд. Якщо є така потреба, потрібно отримати письмову відповідь від РАЦСу, що він не може прийняти документ, а далі звернутися до суду з позовом щодо встановлення факту народження чи смерті. У РАЦСах та судах є шаблони таких заяв.

Свідки

Підтвердити особу лише за документами – рідко виходить. Адже знайти документи з фотографією, видані Україною, після багатьох років окупації важко. Тоді доведеться включати інший механізм – свідки.

Потрібно знайти хоча б одного, а краще кількох людей, які підтвердять особу. Свідок має бути старшим за 14 років, але на практиці можуть дозволити свідчити і молодшим однокласникам.

Самі свідки теж мають підтвердити свою особу: простіше, якщо вони проживають на підконтрольній Києву території. Якщо ні – доведеться доводити свій зв'язок документально: через свідоцтво про шлюб або його розірвання, свідоцтво про народження, рішення суду, табелі, медкарти, місце прописки тощо.

Якщо свідки не можуть бути присутніми у Міграційній службі особисто, є можливість провести опитування через відеозв'язок. Термін проведення процедури встановлення особи – близько двох місяців.

Суд

І остання можливість підтвердити особу, якщо не знайшлося ні документів, ні свідків – це суд.

Заява про підтвердження особи подається до місцевих загальних судів, місцевих господарських та адміністративних судів. Рішення суду стане підставою для видачі паспорту. Рішення ухвалюють протягом 2-3 тижнів.

Що робити, поки немає рішення суду?

  • Міністерство у справах тимчасово окупованих територій допоможе вирішити питання житла – поселить у модульне містечко, гуртожиток, оздоровчий табір, будинок відпочинку, санаторій, пансіонат чи готель: із цим питанням можна звернутися за коротким номером 1548.
  • З продуктами, медикаментами та лікуванням допомагає Товариство Червоного хреста України або переселенські хаби. Психологічну, юридичну та фінансову допомогу можна отримати у багатьох волонтерських організаціях – але загалом проконсультувати, куди звернутися, можуть у Мінреінтеграції.
  • Правова допомога – Благодійний фонд «Право на захист»: (068)507-50-90; (099)507-50-90; (093)507-50-90.
  • Міжнародна організація з міграції (МОМ): 0800-215-015.
  • Товариство Червоного Хреста України 0800-332-656.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС РЕАЛІЇ:

Ми працюємо по обидва боки лінії розмежування. Пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук, телеграм або вайбер за номером +380951519505. Якщо ви пишете з окупованих територій, ваше ім'я не буде розкрите.

Форум

XS
SM
MD
LG