Росія «анонсує» теракти на Курській і Запорізькій АЕС: у МЗС відреагували

Керівник Центру протидії дезінформації Ради національної безпеки і оборони – лейтенант Андрій Коваленко припускає, «Росія може готувати ядерну провокацію»

Керівник Центру протидії дезінформації Ради національної безпеки і оборони – лейтенант Андрій Коваленко припускає, «Росія може готувати ядерну провокацію».

«У росіян не спрацював сценарій звинуватити нас в тероризмі і наступі на Курську АЕС, тепер вони брешуть про «брудну бомбу» і нашу можливу провокацію», – повідомив очільник ЦПД у телеграмі 16 серпня.

У Міністерстві закордонних справ України спростували дані повідомлення пропаганди РФ.

Речник відомства Георгій Тихий зазначив, що «відбувається черговий сплеск божевільної російської пропаганди про нібито плани України застосувати «брудні бомби» або атакувати атомні електростанції».

«Офіційно спростовуємо ці неправдиві повідомлення. Україна не має ані наміру, ані можливості здійснювати будь-які подібні дії. Росія має припинити поширювати небезпечну брехню», – сказав він.

Тихий додав, що «Україна завжди була і залишається відданим членом Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ)».

«Ми не маємо жодних «брудних бомб» і не плануємо їх здобувати. Коли Росія вперше поширила цю нісенітницю у 2022 році, ми запросили місію МАГАТЕ, яка повністю спростувала цю брехню. З того часу нічого не змінилося», – підсумував речник зовнішньополітичного відомства.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Смілива операція, яка принизила Путіна»: огляд західних ЗМІ про прорив кордону Росії на Курщині

Раніше, 13 серпня, керівник Центру протидії дезінформації Ради національної безпеки і оборони Андрій Коваленко припустив, що в Росії можуть організувати теракт в Москві, щоб спробувати звинуватити Україну в тероризмі.

Напад на концертну залу «Крокус Сіті Хол» стався увечері 22 березня. У будівлі перебувало понад 6000 людей. Група озброєних осіб стріляла по відвідувачах із автоматичної зброї. Будівля була підпалена. За останніми даними, загинули 144 людини, понад 380 постраждали. Слідчий комітет раніше повідомляв про затримання 12 підозрюваних. Відомо про арешт 10 з них – переважно громадян Таджикистану.

Про свою причетність до теракту заявило екстремістське угруповання «Ісламська держава». У тому, що саме воно організувало теракт, упевнені США та інші країни Заходу. Російська сторона стверджує, що за виконавцями теракту може стояти Україна. Київ усі звинувачення категорично відкидає.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: 25 років Путіна: ключові події, які сформували криваву епоху його правління