Вірменія може провести референдум щодо обміну територіями з Азербайджаном

Голова уряду Вірменії Нікол Пашинян

Вірменія може провести референдум щодо обміну територіями з Азербайджаном. Такої можливості не відкинув прем’єр Нікол Пашинян, повідомляє проєкт Радіо Свобода «Ехо Кавказу».

Голова уряду уточнив, що це можливо, якщо Єреван і Баку вирішать обмінятися територіями. Про це він заявив на зустрічі з жителями села Шинуайр Сюнікської області республіки, вказує видання SOVA.

«Відбулася позапланова зупинка в Шинуайрі, де ми поговорили з жителями про реальну Вірменію та процес делімітації та демаркації кордонів», – написав Нікол Пашинян, поділившись у Facebook деталями розмови з місцевими жителями.

Пашинян наголосив, що влада Вірменії може ініціювати референдум, якщо під час процесу делімітації кордону з Азербайджаном виникне питання обміну територіями.

«Може виникнути ситуація, коли можна буде віддати 100 квадратних метрів тут і отримати 100 квадратних метрів там. У такому разі ми нічого не вирішуватимемо. Необхідно буде провести референдум, вирішуватимете ви», – заявив вірменський прем'єр.

При цьому Пашинян зауважив, що в процесі делімітації та демаркації не йдеться про новий кордон із Азербайджаном, натомість відновлюються кордони радянських часів. Прем'єр укотре запевнив, що влада Вірменії не поступиться жодним метром власної території.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Понад 200 людей затримані у Вірменії. Демонстранти протестують проти повернення 4 сіл Азербайджану

Раніше між Вірменією та Азербайджаном розпочався процес делімітації кордону, який давно очікувався, повідомили віце-прем’єри обох країн. Вірменія повернула чотири села і розпочала розмінування. На акції протесту в регіоні прем'єр Пашинян запропонував не боятися азербайджанців, а торгувати з ними.

Йдеться про територію навколо чотирьох азербайджанських сіл поблизу кордону, які кілька днів тому Вірменія погодилася повернути Азербайджану. Зараз, як повідомляється, там триває розмінування.