Доступність посилання

ТОП новини

Понад 200 людей затримані у Вірменії. Демонстранти протестують проти повернення 4 сіл Азербайджану


Протести у Вірменії, 27 травня 2024 року
Протести у Вірменії, 27 травня 2024 року

На протестах у різних частинах Вірменії, спричинених делімітацією кордонів із Азербайджаном, затримали 226 людей, повідомляє 27 травня вірменське інформагентство News.am із посиланням на МВС країни.

Стверджується, що у відділках поліції вже нема місць. Серед затриманих – депутати Національних зборів Вірменії, відомі у країні співаки та лікар. Також поліція намагалася затримати лідера опозиційного руху «Тавуш заради Батьківщини» – архієпископа Баграта Галстаняна. Протестувальники не дозволили поліцейським це зробити.

Демонстрації розпочалися у Вірменії вранці 27 травня на заклик Галстаняна. На мітингу 26 травня опозиція висунула його на посаду премʼєр-міністра Вірменії – на місце Нікола Пашиняна, відставки якого вимагають учасники протестів. Галстанян попросив заморозити його 30-річну церковну службу, наголосивши, що бере участь не в політичному, а в національно-визвольному русі.

Уранці 27 травня Галстанян, як і обіцяв напередодні, перекрив дорогу в Єревані чорним позашляховиком. Протестувальники заблокували ще кілька столичних вулиць. Крім того, учасники демонстрацій перекрили траси з Єревана до Армавіра, Аштарака та Севана, а також дороги з Гюмрі.

Під час сесії парламенту Вірменії 30 квітня проурядові депутати назвали Галстаняна російським шпигуном, звинуватили його в провокуванні нової війни з Азербайджаном і навіть закликали вірменських прикордонників примусово мобілізувати 52-річного архієпископа.

Читайте також: Російські прикордонники залишать кілька районів Вірменії

Пашинян заявив, що односторонні поступки необхідні для запобігання військової агресії Азербайджану проти Вірменії. Вірменська опозиція стверджує, що він фактично заохочує Баку вимагати від Вірменії більше території та застосовувати для цього силу.

Вірменія погодилася на передачу як на перший крок у визначенні кордону між двома ворожими одна одній країнами Південного Кавказу.

У квітні жителі кількох вірменських громад у північно-східній провінції Тавуш розпочали протести проти планів уряду передати територію поблизу азербайджанського регіону Казах. Відповідно до угоди про делімітацію кордону, оголошеної 19 квітня, Баку відновить контроль над чотирма селами, які раніше були населені азербайджанцями, а також над прилеглими територіями в Тавуському районі. За часів Радянського Союзу ці села були частиною Азербайджану, але з 1990-х років вони контролювалися Вірменією.

Угоду привітали Сполучені Штати та Європейський союз, а також прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян, якого опозиційні політики звинуватили у відмові від території без належних гарантій. Жителі Тавуського району висловили стурбованість тим, що демаркація кордону заблокує їм доступ до сільськогосподарських угідь і залишить їх оточеними територією Азербайджану.

Форум

XS
SM
MD
LG