Три чверті військових РФ гинуть унаслідок вибухів – медики

Майже 75% російських військових гинуть унаслідок вибухів, пише видання «Верстка» з посиланням на дані дослідження військових лікарів, опублікованого у «Військово-медичному журналі».

Автори проаналізували дані про смертельні травми, яких російські військові зазнали в «сучасному збройному конфлікті». Війна проти України прямо не вказана, однак журналісти виявили в дослідженні згадки про травми від ракет M30A1, які використовуються українськими військовими.

За даними військових лікарів, від вибухів загинули 74,5% військових РФ, від вогнепальних поранень зі стрілецької зброї – 14,7% російських військовослужбовців. Ще понад 8% смертей посідає термічні та тупі травми.

Найбільше травм припадає на голову та груди (52% та 48,5% відповідно), а також на нижні кінцівки (35,7%). Крім того, за даними авторів дослідження, зростає кількість смертей від поєднаних травм, коли уражені кілька органів – через збільшення потужності зброї, зокрема ракет M30A1, випущених із HIMARS.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Генштаб ЗСУ: Росія за добу втратила 1450 своїх військових

За підрахунками російської служби Бі-Бі-Сі та «Медіазони», станом на 20 вересня 2024 року на війні проти України загинуло понад 70 тисяч російських військових. Відповідно до цих даних, на війні зараз найчастіше гинуть добровольці віком від 42 до 50 років.

Міноборони РФ не розкриває даних про кількість загиблих у війні з Україною військових, добровольців та ув’язнених. Востаннє відомство оголосило загальну кількість втрат особового складу у вересні 2022 року – 5937 загиблих.

Український Генштаб оцінює втрати РФ у війні на рівні 673 тисячі осіб. Очевидно, тут ідеться не лише про вбитих, але і про поранених – без оцінки тяжкості поранення.