Венесуела: кандидат від опозиції заявив, що його змусили підписати листа про визнання перемоги Мадуро

75-річний дипломат у відставці опублікував на X повідомлення, заявивши, що його змусили підписати листа в обмін на дозвіл виїхати

Опозиційний кандидат у президенти Венесуели Едмундо Гонсалес заявив 18 вересня, що його змусили підписати листа, поширеного венесуельською владою, в якому він нібито визнав поразку на виборах на користь Ніколаса Мадуро.

75-річний дипломат у відставці опублікував на X повідомлення, заявивши, що його змусили підписати листа в обмін на дозвіл виїхати.

«Я або підписав би, або зіткнувся б із наслідками», – заявив Гонсалес. Зараз він перебуває в Іспанії, де раніше цього місяця отримав політичний притулок після того, як у Венесуелі був виданий ордер на його арешт. Кандидат зазначив, що на волі він буде більш корисним, ніж в ув’язненні.

У листі від 7 вересня, адресованому лідеру Національної асамблеї Венесуели Хорхе Родрігесу, Гонсалес заявив, що «поважає» проголошення Мадуро переможцем голосування 28 липня.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: В ООН стурбовані «атмосферою страху» у Венесуелі

За результатами виборів 28 липня Національна виборча рада Венесуели оголосила про переобрання Ніколас Мадуро на третій шестирічний термін. США й інші країни Заходу результатів виборів не визнали. Держдепартамент заявив, що обробка голосів виборців й оголошення результатів Національною виборчою радою, яку контролює Ніколас Мадуро, «пройшли з серйозними порушеннями, внаслідок чого було оголошено результати, які не відображають волю венесуельського народу».

Мадуро відкинув міжнародну критику і сумніви щодо результатів виборів, стверджуючи, що Венесуела була об’єктом спроби «державного перевороту» «фашистського та контрреволюційного» характеру.

У відповідь на оголошені результати у Венесуелі спалахнули протести, в ході яких заарештували близько 2400 осіб, понад 20 людей загинули.

Опозиція – в особі Едмундо Гонсалеса і лідера демократичних сил Марії Коріни Мачадо, яку до виборів не допустили – опублікувала протоколи більш ніж із 80% дільниць. Із них випливає, що Гонсалес переміг на виборах зі значним відривом.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Україна і ще 20 країн закликали владу Венесуели провести перевірку результатів на виборах президента