Унаслідок удару по Бейруту убитий очільник логістики «Хезболли», відповідальний за постачання зброї з Ірану – ЦАХАЛ

Бейрут після удару з боку Ізраїлю, 7 жовтня 2024 року

Унаслідок авіаудару по Бейруту вбитий Сухейл Хусейн Хусейні, який в угрупованні «Хезболла» відповідав за постачання зброї з Ірану, повідомила Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ).

«Хусейні відіграв вирішальну роль у постачанні зброї між Іраном та «Хезболлою» і відповідав за розподіл сучасного озброєння між підрозділами «Хезболли», контролюючи як транспортування, так і розподіл цієї зброї», – йдеться в повідомленні ЦАХАЛ, яке цитує The Times of Israel.

За цим повідомленням, Хусейні також «відповідав за складання бюджету та матеріально-технічне забезпечення найважливіших проєктів «Хезболли», включно з координацією терористичних атак проти держави Ізраїль із Лівану та Сирії».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Армія Ізраїлю повідомила про удар по штаб-квартирі розвідки «Хезболли» у Бейруті

У середині вересня в Лівані сталася серія вибухів пейджерів та рацій, які збройне угруповання «Хезболла» використовує для оперативного зв’язку. Увечері 27 вересня Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) завдала авіаудару по штабу «Хезболли» в південному передмісті Бейрута, вбивши лідера організації Хасана Насраллу. Він керував «Хезболлою» понад 30 років. Разом із ним загинули високопоставлені члени угруповання, а також генерал-майор іранського Корпусу вартових Ісламської революції Аббаса Нілфорушан.

Наприкінці вересня Ізраїль розпочав «обмежену наземну операцію» в Лівані, продовжуючи завдавати ударів з повітря по об’єктах, пов’язаних із «Хезболлою».

«Хезболла» визнана терористичною організацією у США. У Євросоюзі терористичним визнане військове крило «Хезболли», але не політична партія, яка має своїх депутатів у ліванському парламенті, а також представлена в уряді Лівану.

«Хезболла» випустила ракети по Ізраїлю вже 8 жовтня 2023 року, наступного дня після нападу на цю державу палестинського угруповання «Хамас», визнаного терористичним у США та ЄС. Відтоді обстріли на кордоні відбуваються майже щодня. Десятки тисяч жителів евакуйовані з прикордонних районів із обох боків.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Ізраїль ліквідував нового лідера «Хезболли» – медіа