Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїль ліквідував нового лідера «Хезболли» – медіа


Хашим Сафі ад-Дін відвідує похорони членів шиїтської мусульманської групи в південному передмісті Бейрута 18 вересня 2024 року
Хашим Сафі ад-Дін відвідує похорони членів шиїтської мусульманської групи в південному передмісті Бейрута 18 вересня 2024 року

Наступник лідера шиїтського проіранського угруповання «Хезболла» Хасана Насралли, Хашим Сафі ад-Дін загинув внаслідок ізраїльського авіаудару по столиці Лівану Бейруту 4 жовтня, пишуть ЗМІ із посиланням на на джерела.

Офіційно «Хезболла», визнане терористичною організацією в США, не коментувала загибель Сафі ад-Діна.

Як пише Reuters, звʼязок із Сафі ад-Діном відсутній з 4 жовтня.

Медіа зазначають, Сафі ад-Дін та інші високопоставлені представники «Хезболли» під час удару проводили зустріч у підземному бункері.

«Хезболла» визнана терористичною організацією у США. У Євросоюзі терористичним визнане військове крило «Хезболли», але не політична партія, яка має своїх депутатів у ліванському парламенті, а також представлена в уряді Лівану. Під час однієї із ізраїльських атак 27 вересня був убитий лідер угруповання Хасан Насралла.

У вересні медіа писали, що угруповання «Хезболла» обрало нового лідера замість Хасана Насралли. Ним став Хашим Сафі ад-Дін. Раніше він був головою виконавчої ради «Хезболли» та її заступником.

Сафі ад-Дін – двоюрідний брат Насралли та зять колишнього командувача іранськими силами КУДС Касема Сулеймані. Тож кандидатура Сафі ад-Діна вважалася найвірогіднішою при обранні наступника Насралли.

Ізраїль розпочав операцію «Стріли півночі» проти «Хезболли» 23 вересня. Метою було названо знищення військової інфраструктури угруповання та забезпечення умов для повернення евакуйованих ізраїльтян до своїх будинків на півночі країни.

Країни Заходу висловили стурбованість ситуацією на Близькому Сході, зазначивши, що конфлікт не відповідає нічиїм інтересам, і його дипломатичне вирішення все ще можливе. Ізраїль раніше заявляв, що поки «Хезболла» продовжує обстріл Ізраїлю, він не має іншого вибору, крім збройної боротьби з угрупованням.

«Хезболла» випустила ракети по Ізраїлю вже 8 жовтня 2023 року, наступного дня після нападу на цю державу палестинського угруповання «Хамас», визнаного терористичним у США та ЄС. Відтоді обстріли на кордоні відбуваються майже щодня. Десятки тисяч жителів евакуйовані з прикордонних районів із обох боків.

Форум

XS
SM
MD
LG