Головний прокурор Карім Хан про страти українських військових: МКС може взятися за ці справи

Головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан

Міжнародний кримінальний суд (МКС) має мандат розслідувати випадки імовірних страт військовополонених, які відбуваються в Україні. Про це на зустрічі з українськими журналістами в МКС у Гаазі сказав головний прокурор МКС Карім Хан, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

«Кожне положення Римського статуту… можна застосувати, вони всі мають значення. Наша робота полягає у тому, щоб застосовувати методологічний підхід, організовувати стратегію розслідування. І послання має бути уже чітким: незалежно від того, чи є хтось головою держави, уряду, командиром або піхотинцем, як каже генеральний секретар (ООН), навіть війни мають правила, і ніхто не має права страчувати цивільну людину або військовополоненого, який склав зброю. І якщо така людина діє безкарно, то це може бути в юрисдикції МКС, адже ми маємо юрисдикцію щодо подій в Україні», – сказав Хан.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Це неприпустимо – Лубінець звернувся до МКЧХ та ООН через страту силами РФ українських військовополонених

За останніми даними Офісу генпрокурора, українські правоохоронці мають дані про страту російськими військовими 93 українських військовополонених. В ОГП вказували, що 80% випадків страт українських військовополонених зафіксовані в 2024 році, але тенденція стала фіксуватися в листопаді 2023 року, коли «відбулися зміни у ставленні військовослужбовців РФ до наших військовополонених у гірший бік».

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні 26 березня представила звіт, у якому, поміж іншого, вона зафіксувала страти щонайменше 32 українських військовополонених у 12 окремих випадках у період з грудня 2023 до лютого 2024 року, що «значно більше, ніж за будь-який з попередніх періодів».

17 березня 2023 року Палата попереднього провадження Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт російського президента Володимира Путіна та уповноваженої при президенті Росії з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Це рішення ухвалено у зв’язку з імовірною відповідальністю за воєнний злочин – незаконну депортацію дітей.