Доступність посилання

ТОП новини

Це неприпустимо – Лубінець звернувся до МКЧХ та ООН через страту силами РФ українських військовополонених


Омбудсмен наголосив, що такі випадки є неприпустимими і є порушенням прав людини.
Омбудсмен наголосив, що такі випадки є неприпустимими і є порушенням прав людини.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста через ймовірний розстріл силам РФ беззбройних українських військових на Донеччині.

«Вимагаю від міжнародної спільноти фіксувати ці порушення Женевської конвенції про поводження з військовополоненими і міжнародного гуманітарного права. Саме тому за всіма ймовірними випадками направляю листи на ООН та МКЧХ. Наразі у терміновому порядку від мене йде наступний лист до них щодо випадку в Нью-Йорку», – написав він у телеграмі.

Омбудсмен наголосив, що такі випадки є неприпустимими і є порушенням прав людини.

«Водночас поведінка російських військових толерується від їхнього вищого керівництва. Саме тому необхідна фіксація і перевірка кожного злочину і належне покарання», – додав Лубінець.

Сьогодні в інтернеті зʼявилося чергове відео, де сили РФ, вірогідно, розстрілюють беззбройних українських військових на Донеччині.

За останніми даними Офісу генпрокурора, українські правоохоронці мають дані про страту російськими військовими 93 українських військовополонених. В ОГП вказували, що 80% випадків страт українських військовополонених зафіксовано у 2024 році, але тенденція стала з’являтися в листопаді 2023 року, коли «відбулися зміни у ставленні військовослужбовців РФ до наших військовополонених у гірший бік».

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні 26 березня представила звіт, у якому, поміж іншого, вона зафіксувала страти щонайменше 32 українських військовополонених у 12 окремих випадках в період з грудня 2023 до лютого 2024 року, що «значно більше, ніж за будь-який з попередніх періодів».

Форум

XS
SM
MD
LG