США запровадили нові санкції проти грузинських урядовців та публічних осіб

Начальник Департаменту спеціальних завдань МВС Грузії Звіад Харазішвілі

Сполучені Штати запровадили санкції проти понад 60 громадян Грузії, у тому числі двох членів уряду, які, на думку Вашингтона, причетні до «підриву» демократії та прав людини – на тлі занепокоєння Заходу щодо зближення Тбілісі та Москви.

«Сполучені Штати наклали санкції на двох урядовців Грузії... за їхню причетність до серйозних порушень прав людини під час насильницької реакції на мирні протести проти закону про іноземний вплив», – заявив держсекретар Ентоні Блінкен 16 вересня.

Урядовцями, проти яких запроваджені санкції, є начальник Департаменту спеціальних завдань МВС Грузії Звіад Харазішвілі та один із його заступників Мілері Лагазаурі.

«Ми також накладаємо санкції на двох грузинських лідерів насильницького екстремістського угруповання, Костянтина Моргошіа та Зураба Махарадзе, за серйозні порушення прав людини, включно з насильницькими нападами на грузинів, які користаються зі свободи мирних зібрань», – додав Блінкен.

Владна партія «Грузинська мрія» зазнає критики з боку західних союзників Грузії після того, як вона запровадила закон про «іноземних агентів», який, як стверджують опоненти влади, придушить ЗМІ та незалежні голоси. У травні парламент Грузії остаточно ухвалив закон, подолавши вето президентки Саломе Зурабішвілі.

Партія «Грузинська мрія» наполягає на тому, що новий закон необхідний для забезпечення прозорості політичної ситуації в країні та захисту її суверенітету, а уряд Грузії заперечує невиправдане застосування сили проти демонстрантів.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Ні – диктату Кремля». У Грузії протестують після слів Іванішвілі про намір вибачитися перед осетинами за війну 2008 року

Сполучені Штати після придушення протестів у Грузії заявили, що переглядають свої двосторонні відносини з кавказькою країною, яку вже давно підтримує Вашингтон. Євросоюз також критикував дії владної партії та заявив, що такі рішення, як закон про іноземних агентів, негативно вплинуть на надії країни приєднатися до ЄС.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Грузія: опозиційні депутати оскаржують у Конституційному суді закон про «іноземних агентів»