СБУ: у Києві затримали колишню нардепку за підозрою в сприянні ухиленню від призову

Слідство стверджує, що посадовиця організувала масове виготовлення та продаж фіктивних документів про отримання групи інвалідності через професійні захворювання

Служба безпеки України 7 червня повідомляє про затримання колишньої народної депутатки у справі про сприяння ухилянтам.

За повідомленням, колишня парламентарка наразі входить до керівного складу столичного інституту з питань профілактичної медицини. Ані її імені, ані назви установи, в якій вона працює, СБУ не розголошує.

Слідство стверджує, що посадовиця організувала масове виготовлення та продаж фіктивних документів про отримання групи інвалідності через професійні захворювання. В основному такі документи отримували потенційні призовники, які планували використати їх для зняття з військового обліку та незаконного виїзду за кордон.

Читайте також: «Піду втоплюся у Тисі глибокій». Як намагаються утекти із України ухилянти від мобілізації

«За наявними даними, щомісяця незаконна діяльність зловмисників на чолі з ексдепутаткою приносила «прибуток» у майже 100 тисяч американських доларів. Ця сума розподілялась між усіма спільниками, серед яких були двоє колег організаторки: завідувачі відділень медустанови, лікар-профпатолог та координатор протиправної діяльності медиків на Львівщині», – йдеться в повідомленні.

Крім того, СБУ підозрює в причетності до оборудки кількох посадовців медико-соціальних експертних комісій західного регіону. За даними відомства, фігуранти «пропонували своїм клієнтам повний пакет «документів» для ухилення від мобілізації»:

«Спочатку ухилянтів фіктивно оформляли на амбулаторне лікування, потім «діагностували» в них професійне захворювання, а далі призначали групу інвалідності. У результаті комплексних заходів у Києві «на гарячому» затримано організаторку схеми та її спільника з Львівщини, який передавав їй «відкат» у розмірі 32 тисяч доларів США».

Читайте також: Прикордонник застрелив чоловіка, який тікав до Румунії – ДБР

Правоохоронці звітують про виявлення понад 40 мільйонів гривень, медичних документів та чорнових записів із обліком клієнтів у ході обшуків.

Чотирьом ймовірним учасникам справи повідомили про підозру в отриманні неправомірної вигоди із використанням службового становища, прийнятті пропозиції неправомірної вигоди уповноваженими на виконання функцій держави. У разі обвинувального вироку зловмисникам загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

У травні СБУ повідомила, що затримала трьох чоловіків на Київщині, яких підозрюють в продажі підробних посвідчень працівників «почесних консульств іноземних країн» для ухилення від призову.