Доступність посилання

ТОП новини

«Фальсифікують історію»: СБУ повідомила про підозру співавторам російського підручника


У серпні 2023 року у Росії випустили новий підручник з історії для учнів старших класів із розділом про війну Росії проти України, який повторює твердження російської офіційної пропаганди
У серпні 2023 року у Росії випустили новий підручник з історії для учнів старших класів із розділом про війну Росії проти України, який повторює твердження російської офіційної пропаганди

Служба безпеки України повідомила про підозру помічнику президента РФ Володимиру Мединському та ректору Інституту міжнародних відносин Міністерства закордонних справ РФ Анатолію Торкунову. Про це відомство заявило 6 травня.

За повідомленням, російські посадовці «фальсифікують історію України» та «поширюють ідеологію рашизму на тимчасово окупованій частині України».

«За даними слідства, обидва фігуранти є співавторами російського «підручника з історії для учнів 11 класів». Це видання – обов’язковий елемент навчальної програми в школах РФ і на тимчасово окупованій території нашої держави», – йдеться в повідомленні.

СБУ вказує на те, що в книзі сфальсифіковані історичні події щодо становлення української державності, а також виправдовується війна Росії проти України та воєнні злочини російських військ.

Читайте також: «Росія переписує історію та мілітаризує освіту». Чого навчатимуть українських дітей на окупованих територіях

«Також Мединський і Торкунов є частими гостями в ефірах росЗМІ, де виступають на підтримку повномасштабного вторгнення РФ. Ініційована Службою безпеки експертиза підтвердила факти підривної діяльності фігурантів», – додає Служба.

Російським посадовцям повідомили про підозру в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та виправдовуванні російської агресії.

У серпні 2023 року у Росії випустили новий підручник з історії для учнів старших класів із розділом про війну Росії проти України, який повторює твердження російської офіційної пропаганди, повідомляла російська служба Радіо Свобода. У розділі про війну РФ проти України – 17 параграфів.

У матеріалі йдеться про те, що нове видання містить повністю переписану історію з 1970 по 2000 рік, зменшений розділ загальної історії й розширені частини про Азію, Африку та Латинську Америку.

За даними Українського інституту книги, за час повномасштабного вторгнення російські окупанти завезли «понад 2,5 млн примірників книжок для публічних і шкільних бібліотек» на окупованих територіях.

Форум

XS
SM
MD
LG