Доступність посилання

ТОП новини

СБУ заявила про виявлення антиукраїнської літератури в мережі церковних крамниць УПЦ (МП)


У СБУ зазначають, що експертиза підтвердила, що у знайдених примірниках виправдовувалася війна РФ проти України, містилися заклики до міжконфесійної ворожнечі. Фото ілюстративне
У СБУ зазначають, що експертиза підтвердила, що у знайдених примірниках виправдовувалася війна РФ проти України, містилися заклики до міжконфесійної ворожнечі. Фото ілюстративне

Служба безпеки України заявила про блокування каналу поширення антиукраїнської літератури мережею церковних крамниць УПЦ (МП).

Як повідомляє у телеграмі пресслужба відомства, партії примірників виявлені в Ужгороді, Житомирі, Миколаєві та Києві на території однієї з мереж церковних крамниць УПЦ (МП).

У СБУ зазначають, що судово-лінгвістична експертиза підтвердила, що у знайдених примірниках виправдовувалася війна РФ проти України, містилися заклики до міжконфесійної ворожнечі та релігійної нетерпимості.

Читайте також: УПЦ (МП) і велика війна: дії московської церкви в Україні та чи стоїть питання її заборони

На підставі зібраних доказів власниці однієї з крамниць повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 300 Кримінального кодексу України (ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості, расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію). Триває розслідування.

В УПЦ на це повідомлення наразі не реагували.

Верховна Рада 19 жовтня 2023 року проголосувала у першому читанні за законопроєкт про заборону релігійних організацій, пов’язаних із РФ. В УПЦ (МП) заявили, що вказаний законопроєкт «не відповідає Конвенції з прав людини та Конституції України», а саму церкву назвали «самостійною і незалежною».

За даними СБУ, станом на жовтень 2023 року з початку повномасштабної агресії РФ було відкрито 68 кримінальних проваджень щодо представників УПЦ (МП), з яких 16 – митрополити церкви. Серед викритих злочинів – 20 фактів держзради та колабораціонізму. 26 фігурантам-представникам УПЦ (МП) повідомлено про підозру, а ще 19 уже отримали судові вироки.

Форум

XS
SM
MD
LG