Голову окупаційної адміністрації Херсонщини заочно судитимуть за викрадення зерна – прокуратура

За даними прокуратури, на підконтрольні території РФ вивезли врожай ячменю 2021 року, вагою понад 2,8 тисяч тонн і вартістю майже 15 мільйонів гривень

Правоохоронці завершили розслідування і передали до суду справу стосовно Володимира Сальдо, призначеного Кремлем керувати захопленою частиною Херсонської області. Його підозрюють у викраденні майже трьох тисяч тонн українського зерна, повідомила 25 вересня обласна прокуратура.

У повідомленні не вказано прізвища голови окупаційної адміністрації, втім на фото, яке поширила прокуратура, можна впізнати Володимира Сальдо.

«Восени 2022 року він розпорядився створити тимчасову адміністрацію на захопленому ПрАТ «Херсонський комбінат хлібопродуктів» – підприємстві, яке займалося зберіганням, доробкою, відвантаженням зернової продукції на морський, автомобільний та залізничний транспорт. У його сховищах зберігалося понад 30 тисяч тонн зернових і технічних культур, що належали різним суб’єктам господарювання», – йдеться у повідомленні.

За даними прокуратури, на підконтрольні території РФ вивезли врожай ячменю 2021 року, вагою понад 2,8 тисяч тонн і вартістю майже 15 мільйонів гривень.

У серпні ОГП оголосив чиновнику про підозру за вивезення зернової культури. Сальдо повідомлену йому підозру публічно не коментував.

Раніше Одеський суд визнав Сальда винним у державній зраді, колабораціонізмі і запереченні збройної агресії Росії проти України і засудив до 15 років тюрми з конфіскацією майна. Сам Сальдо назвав це рішення «дурною постановою», яку суддя начебто ухвалював під тиском.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Квоти на грабунок. Як і куди російські компанії екcпортують українське зерно з окупації і до чого тут палац Путіна

У червні цього року зі спільного розслідування «Схем» (проєкт Радіо Свобода), Білоруського розслідувальницького центру і видання Verstka, що базується на витоку документів із окупованої частини Херсонської області, стало відомо, що призначений Росією керувати окупованою частиною Херсонщини Володимир Сальдо і спеціально створена локальна комісія надавали погодження російським компаніям на експорт української сільгосппродукції за кордон з нульовою або зниженою вивізною ставкою митного збору. Протягом 2023 року за створеною російською владою системою квот низка російських експортерів вивезла з Херсонської області щонайменше 34 тисячі тонн збіжжя на суму 6,2 мільйона євро.

У червні 2022-го Офіс генерального прокурора України заявив, що розпочав розслідування за фактами незаконного вивезення зерна з територій Запорізької та Херсонської областей. Тоді ж журналістам «Схем» вдалося встановити шляхи, які долають вантажівки з південних окупованих областей до портів у Криму, де збіжжя перевантажують на судна.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Масове викрадення українського зерна»: нові підозри окупаційним топ-чиновникам. Як покарають?