Доступність посилання

ТОП новини

ОГП: голові окупаційної адміністрації Херсонщини повідомили ще одну підозру


Володимир Сальдо, призначений Кремлем керувати захопленою частиною Херсонської області України, і російський президент Володимир Путін, Москва, Росія, 6 квітня 2023 року
Володимир Сальдо, призначений Кремлем керувати захопленою частиною Херсонської області України, і російський президент Володимир Путін, Москва, Росія, 6 квітня 2023 року

Володимиру Сальду, призначеному Кремлем керувати захопленою частиною Херсонської області, заочно повідомили ще одну підозру – у викраденні майже трьох тисяч тонн українського зерна, заявили в Офісі генпрокурора.

«За даними слідства, підозрюваний у 2022 році став так званим «губернатором» Херсонщини. Як керівник вищого рангу на окупованій території, він здійснював тиск на представників місцевого бізнесу і сприяв захопленню й пограбуванню підприємств», – йдеться в повідомленні.

В ОГП не називають імені підозрюваного, але з обставин справи випливає, що йдеться про Сальдо.

«Восени 2022 року він розпорядився створити тимчасову адміністрацію на захопленому ПрАТ «Херсонський комбінат хлібопродуктів» – підприємстві, яке займалося зберіганням, доробкою, відвантаженням зернової продукції на морський, автомобільний і залізничний транспорт. У його сховищах зберігалося понад 30 тисяч тонн зернових і технічних культур, що належали різним суб’єктам господарювання», – додали в прокуратурі.

За даними ОГП, реалізуючи інтереси військово-політичного керівництва Росії щодо привласнення майнових активів фізичних і юридичних осіб України, підозрюваний «віддав наказ вивезти зерно із Херсона».

«Як наслідок, ворог встиг вивезти трьома баржами з окупованого обласного центру на підконтрольні території РФ врожай ячменю 2021 року, вагою понад 2,8 тисяч тонн і вартістю майже 15 мільйонів гривень», – йдеться в повідомленні.

Сальдо повідомлення про підозру поки не коментував.

Раніше Одеський суд визнав Сальда винним у державній зраді, колабораціонізмі і запереченні збройної агресії Росії проти України і засудив до 15 років тюрми з конфіскацією майна. Сам Сальдо назвав це рішення «дурною постановою», яку суддя начебто ухвалював під тиском.

У червні цього року зі спільного розслідування «Схем» (проєкт Радіо Свобода), Білоруського розслідувальницького центру і видання Verstka, що базується на витоку документів із окупованої частини Херсонської області, стало відомо, що призначений Росією керувати окупованою частиною Херсонщини Володимир Сальдо і спеціально створена локальна комісія надавали погодження російським компаніям на експорт української сільгосппродукції за кордон з нульовою або зниженою вивізною ставкою митного збору. Протягом 2023 року за створеною російською владою системою квот низка російських експортерів вивезла з Херсонської області щонайменше 34 тисячі тонн збіжжя на суму 6,2 мільйона євро.

У червні 2022-го Офіс генерального прокурора України заявив, що розпочав розслідування за фактами незаконного вивезення зерна з територій Запорізької та Херсонської областей. Тоді ж журналістам «Схем» вдалося встановити шляхи, які долають вантажівки з південних окупованих областей до портів у Криму, де збіжжя перевантажують на судна.

Форум

XS
SM
MD
LG