Доступність посилання

ТОП новини

«Масове викрадення українського зерна»: нові підозри окупаційним топ-чиновникам. Як покарають?


Нова підозра Сальдо пов'язана з викраденням майже 3 тисяч тонн українського зерна
Нова підозра Сальдо пов'язана з викраденням майже 3 тисяч тонн українського зерна

Українські правоохоронні органи повідомили ще одну підозру Володимиру Сальдо, якого Кремль призначив керувати окупованою частиною Херсонщини. Цього разу вона пов'язана з викраденням майже 3 тисяч тонн українського зерна. Про це нещодавно поінформував Офіс Генерального прокурора України. За даними слідства, підозрюваний як керівник вищого рангу на захопленій території «здійснював тиск на представників місцевого бізнесу та сприяв захопленню й пограбуванню підприємств».

Проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя» дізнавався, чи можуть російських окупаційних чиновників засудити за вивезення українського зерна? Якими є масштаби такої діяльності і збитки, вчинені аграрній сфері України? Як притягнути до відповідальності засуджених за заочною процедурою, і чи реально це зробити?

  • Восени 2022 року Володимир Сальдо розпорядився створити тимчасову адміністрацію на захопленій компанії «Херсонський комбінат хлібопродуктів». Це підприємство займалося зберіганням, доробкою та відвантаженням зернової продукції на морський, автомобільний і залізничний транспорт. У його сховищах зберігалося понад 30 тисяч тонн зернових і технічних культур, що належали різним суб’єктам господарювання.
  • Реалізуючи інтереси військово-політичного керівництва Росії щодо привласнення активів українських підприємців, Сальдо віддав наказ вивезти зерно із Херсона, зазначили в Офісі Генпрокурора. Як наслідок, окупаційна влада встигла вивезти трьома баржами врожай ячменю 2021 року, вагою понад 2,8 тис. тонн і вартістю майже 15 млн грн.
  • У відомстві також нагадали, що раніше Сальда визнали винним у державній зраді, колабораційній діяльності і запереченні збройної агресії Росії проти України та засудили заочно до 15 років тюрми з конфіскацією майна. Окупаційний чиновник назвав це рішення «постановою», яке суддя начебто ухвалював під тиском. Реакції Сальдо на нову підозру поки не було.

«Награбовано на 20 млрд грн»

Заступник начальника Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Офісу Генпрокурора Тарас Семків розповів «Новинам Приазов’я», що масштаби розграбування українського зерна на окупованих територіях півдня, за якими ведеться слідство, набагато більші, ніж зафіксовані у підозрі.

Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

«Насправді головним слідчим управлінням Служби безпеки України здійснюється досудове розслідування у ще одному кримінальному провадженні, такому магістральному, яке стосується всієї території України з приводу розграбування майна на окупованих територіях, у тому числі привласнення зернових і насіннєвих культур. Процесуальне керівництво у цьому провадженні здійснюється Офісом генерального прокурора. І у ньому також повідомлено про підозру керівникам Херсонської і Запорізької областей. І мова йде там про значно більші цифри, тобто орієнтовно це 1 млн 700 тис. тонн зернових і насіннєвих культур на більше ніж 20 мільярдів гривень», – зауважив він.

Тому, каже прокурор, досудове розслідування в цьому проваджені ще триває, і поки рано говорити про якісь його фінальні точки. Він наголосив, що це « дуже об'ємне розслідування, про наслідки якого можна говорити дещо пізніше, враховуючи масштаби такої діяльності».

Покарання за привласнення майна

Ще один окупаційний чиновник, призначений РФ керувати окупованою частиною Запорізької області, Євген Балицький, минулого року був засуджений за колабораційну діяльність та злочини проти основ національної безпеки України. Йому призначили 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Це рішення Балицький тоді назвав «фейковим». Також цього року він отримав підозру у примусовому переміщенні людей.

Представник Офісу генпрокурора Семків зазначив, що окупаційний чиновник може понести відповідальність і за вивезення зерна.

Євген Балицький
Євген Балицький
Ці особи, перебуваючи у змові з вищим військовим і політичним керівництвом РФ
Тарас Семків

«У так званого керівника адміністрації Запорізької області також є повідомлення про підозру за схожими фактами привласнення наших насіннєвих і зернових культур і іншого майна на окупованій території. За версією досудового розслідування, ці особи, перебуваючи у змові з вищим військовим і політичним керівництвом РФ, прийняли рішення в певний момент про привласнення значної кількості майна, яке не було викликано будь-якою військовою необхідністю, що прямо заборонено Женевськими конвенціями під час збройного конфлікту. У зв'язку з чим, було здійснено ряд повідомлень про підозру. Однак розслідування у цьому кримінальному провадженні ще триває», – пояснив Семків.

Такі злочини розслідувати непросто, оскільки в українських правоохоронців немає доступу до окупованих територій, каже прокурор. Втім, сучасні технології дозволяють проводити такі розслідування.

До вивезення українського зерна з окупації було залучено ряд кораблів, зазначили в Генпрокуратурі
До вивезення українського зерна з окупації було залучено ряд кораблів, зазначили в Генпрокуратурі
Щодо покарання, яке може загрожувати, то це до 12 років позбавлення волі
Тарас Семків

«Збір доказів триває, коли їх буде достатньо, буде прийнято рішення про передачу цих кримінальних проваджень до суду, відповідно обвинувальних актів або клопотань. І уже судом буде прийнято рішення про винуватість чи невинуватість цих осіб. Щодо покарання, яке може загрожувати, то це до 12 років позбавлення волі. Ми не можемо чекати деокупації цих територій оскільки, чим більше часу проходить, тим менше у нас шанси довести такі злочини. Тому ми мусимо працювати зараз. Ми розуміємо, що це досить велика група осіб. До цієї діяльності було залучено ряд кораблів, за допомогою яких це зерно у подальшому транспортувалося. Ми розуміємо, що ці продукти видавалися за російський урожай, ці факти приховувалися, відбулося постачання до певних країн», – розповів представник прокуратури.

Він наголосив, що вже зараз потрібно знаходити весь ланцюжок цієї діяльності, виявляти всі судна, які були причетні до перевезень українського зерна з окупації, всі транспортні засоби, і намагатися здійснювати їхній розшук та відповідний арешт.

В Офісі генпрокурора впевнені, що зможуть притягнути до відповідальності за зерновий грабунок
В Офісі генпрокурора впевнені, що зможуть притягнути до відповідальності за зерновий грабунок

Попри те, що провадження є заочним, з часом винні можуть понести покарання, подібні випадки в історії вже були, додав Семків. Зокрема він навів факти після Другої світової війни, коли процеси над нацистами тривали через багато десятків років, але все ж потрапляли на лаву підсудних.

«Ми будемо якомога більше сприяти тому, щоб цих осіб було встановлено за кордоном, щоб було встановлено їхнє майно, щоб вони були оголошені у відповідний розшук і цей розшук здійснювався якомога більшою кількістю країн. І водночас ми розуміємо, що можливі також факти, коли ці особи будуть видані з певних підстав російською владою після завершення конфлікту. Можливий різний розвиток подій, але для того, щоб правосуддя здійснилося, наше завдання на цьому етапі – це якомога повний збір доказів», – зазначив Семків.

«Змушують працювати за копійки»

Депутат Херсонської обласної ради Сергій Хлань розповів «Новинам Приазов’я», що на сьогодні окупанти тримають аграрну сферу повністю під контролем.

Сергій Хлань
Сергій Хлань

«У перший рік окупації ще підприємці могли продавати за готівку своє зерно, хоч і ціни були звичайно більше схоже на пограбунок, тому що іншої можливості продати своє збіжжя не було. І згодом окупанти запропонували тим підприємцям, які залишилися перереєстровувати підприємство за російським законодавством. Спочатку це було, скажемо так, заохочування в вигляді того, що пропонувалась значно більша ціна за збіжжя. Згодом це почало носити примусовий характер, почали залякувати, тому що ця заохочувальна дія по збільшеній ціні все ж не давала результатів масового переоформлення підприємств. І тоді окупанти почали залякувати, погрожувати «націоналізацією».Але згодом все ж змусили тих, хто залишився і погодився працювати, перейти на роботу по російському законодавству», – розповів Хлань.

Зерно, яке вирощують підприємці, окупаційна влада закуповує за заниженими цінами, зазначив депутат. За його словами, у багатьох цей бізнес перебуває на межі рентабельності, а для дрібних фермерів він взагалі невигідний.

Ціна, яка пропонувалася, не відповідала навіть вивантаженню зерна зі складів. Деякі просто залишили цю справу.
Сергій Хлань

«Я знаю декілька прикладів, коли люди були вимушені фактично викинути своє збіжжя, тому що воно пропало, вони не змогли його реалізувати, а та ціна, яка пропонувалася, не відповідала навіть вивантаженню зерна зі складів. Тому деякі просто залишили цю справу. Росія через окупаційні органи влади пропонує певні дотації, але за ці дотації вони ввели цю схему заниженого продажу зерна. Тобто, Росія під виглядом того, що вони допомагають малозабезпеченим країнам боротися з голодом, фактично обкрадають підприємців з окупованих територій і змушують їх працювати за копійки», – підкреслив він.

З огляду на бойові дії і окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

«Не тільки зерно»

Голова Запорізької обласної військової адміністрації Іван Федоров днями заявив, що «окупанти продовжують масове викрадення українського зерна». За його даними, наразі це вже мільйони тонн зернових та технічних культур, які незаконно вивозять до Криму та на територію Росії, а потім експортують.

За його даними, зараз 80% земель перебувають в зоні активних бойових дій, або під окупацією. Саме з цих територій «окупанти збирають і крадуть врожай», наголосив Федоров.

Іван Федоров
Іван Федоров

Депутат Запорізької міської ради Дмитро Кирильчук розповів «Новинам Приазов’я», що обсяги вивезення зерна з окупованої території регіону «колосальні». І окупаційна влада це не приховує.

Тільки за минулий рік було вивезено 2,5 мільйона тонн зерна, зернових культур. Окрім того, ще було 200 тисяч тонн вивезено фрукти
Дмитро Кирильчук

«Говорячи про цифри, в цьому році, те, що вже окупанти оголосили, що тільки з тимчасово окупованої території Запорізької області було вивезено близько пів мільйона тонн. І вони ще, окрім того, планують до кінця року, очевидно, ще вивозити. В тому числі через Бердянськ, Крим, через цю всю портову інфраструктуру вивозити саме на території вже цього сусіда (РФ), після чого це буде, відповідно, переправлятися в країни Африки, Далекого Сходу. Тільки за минулий рік було вивезено 2,5 мільйона тонн зерна, зернових культур. Окрім того, ще було 200 тисяч тонн вивезено фрукти, в тому числі з тимчасово окупованої території Запорізької області», – зазначив він.

Втрати в аграрній сфері будуть і після деокупації захопленої частини Запорізької області, каже депутат. Через те, що там ідуть активні бойові дії та перебувають російські військові, територію потрібно буде розміновувати.

Як досягти реального покарання?

Адвокат, експерт Медійної ініціативи за права людини з міжнародного гуманітарного, кримінального права Андрій Яковлєв розповів «Новинам Приазов’я», що більшість осіб, які засуджені за воєнні злочини або колабораційну діяльність, мають заочні вироки. Україні потрібно створити ефективну інфраструктуру виконання цих вироків, каже юрист.

Андрій Яковлєв
Андрій Яковлєв
Потрібно створити таку інфраструктуру, щоб у всіх цих країнах їх уже шукали, або були ухвали на розшук, або екстрадиційні запити
Андрій Яковлєв

«Ми розуміємо, що ці люди знаходяться в РФ, але колись вони будуть подорожувати, або, припустимо, можуть і переїхати на проживання в інші країни. Нам потрібно створити таку інфраструктуру, щоб у всіх цих країнах їх уже шукали, або були ухвали на розшук, або екстрадиційні запити приведені до виконання. І чим ширше буде така інфраструктура охоплювати якомога більше країн, тим більше шансів, що ми їх затримаємо. Наразі ця процедура ускладнена, але я знаю, що певні рухи відбуваються, проте вони ускладнені тим, що, припустимо, найзручніше було б використовувати європейський ордер на арешт, він був би доступний нам, коли б ми стали членами країн Євросоюзу. Поки відповідно, треба шукати можливості, щоб ми раніше брали участь у цій системі», – зауважив він.

Для того, щоб виконати вирок в іншій країні – також є умови законодавства, зазначив адвокат. Зокрема довести, що ця особа знала про заочний вирок і відмовилась від участі в судовому процесі, або не оскаржувала його, маючи можливості. Якщо цього не зробити, вирок не приймуть до виконання в інших країнах, пояснив адвокат.

Окупанти вивозять зерно з окупованих українських територій в Росію через Маріупольський порт. Скріншот з проросійського телеграм-каналу
Окупанти вивозять зерно з окупованих українських територій в Росію через Маріупольський порт. Скріншот з проросійського телеграм-каналу

Якщо засуджені за тяжкі злочини справді почнуть відбувати покарання, це може вплинути на діяльність інших окупаційних чиновників, додав Яковлєв.

Якщо ми зможемо продемонструвати, що ми певних осіб десь затримуємо, це матиме серйозний вплив на ті поточні порушення, які зараз вчиняються.
Андрій Яковлєв

«Якщо інфраструктура виконання рішень не буде створена, то немає сенсу такого в кримінальному переслідуванні. Бо будь-яка особа, коли вчиняє злочин, вона думає про ймовірність бути покараним. Якщо тяжкість покарання значна, а ймовірність бути затриманим незначна, оце її не стримує. І відповідно, якщо ми зможемо продемонструвати, що ми певних осіб десь затримуємо, це матиме серйозний вплив на ті поточні порушення, які зараз вчиняються. Ми ще про них не знаємо, а завтра ми почуємо, або в майбутньому. Тобто, створити охолоджуючий ефект від такого переслідування дуже потрібно», – підкреслив адвокат.

  • У червні цього року зі спільного розслідування «Схем» (проєкт Радіо Свобода), Білоруського розслідувальницького центру і видання Verstka, що базується на витоку документів із окупованої частини Херсонської області, стало відомо, що Володимир Сальдо і спеціально створена локальна комісія надавали погодження російським компаніям на експорт української сільгосппродукції за кордон з нульовою або зниженою вивізною ставкою митного збору.
  • Протягом 2023 року за створеною російською владою системою квот низка російських експортерів вивезла з Херсонської області щонайменше 34 тисячі тонн збіжжя на суму 6,2 мільйона євро.

  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG