Верховний суд Румунії заборонив проросійській кандидатці брати участь у президентських перегонах

Діана Йованович Шошоаке носить намордник у Європейському парламенті в Страсбурзі, Франція, липень 2024 року

Конституційний суд Румунії заборонив проросійській, антиєвропейській та ультраправій кандидатці балотуватися на листопадових президентських виборах, постановивши (голосами п’ять до двох), що публічні заяви та поведінка Діани Йованович Шошоаке «систематично» порушують конституційні основи країни – її членство в євроатлантичних структурах.

Йованович Шошоаке, яка стала відомою через свою різку позицію проти вакцинування під час пандемії COVID-19 і отримала місце в Європейському парламенті на початку 2024 року, активно виступає за тісніші відносини з Москвою, зустрічаючись із послом Росії в Бухаресті та роблячи антисемітські та антизахідні заяви.

У своїй першій промові в Брюсселі вона звинуватила ЄС у «вбивстві» румунів вакцинами проти COVID-19, розмахуючи чорними пакетами для сміття, які, за її словами, символізували «мішки для трупів», призначені для Румунії.

Рішення щодо Йованович Шошоаке в румунському суспільстві сприйняте неоднозначно. Критики стверджували, що рішення суду, розділеного за партійною ознакою, було політично вмотивованим і мало на меті полегшити шлях для кандидата в президенти від владної Соціал-демократичної партії, чинного прем’єр-міністра Марселя Чолаку.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Система Patriot із Румунії прибула до України