Командири звертаються за поповненням – член профільного комітету Ради про рейди ТЦК

За словами Олександра Федієнка, такі заходи необхідні, бо бойові підрозділи Сил оборони потребують доукомплектування

Бойові командири звертаються до Територіальних центрів комплектування і соціальної підтримки за поповненням підрозділів – із цим народний депутат Олександр Федієнко, член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки від партії «Слуга народу» пов’язав мобілізаційні рейди ТЦК у громадські місця, що розпочалися на вихідних. Він заявив, що військове керівництво повинне нагадувати військовозобов’язаним про обов’язки.

«І Міністерство оборони, і Генеральний штаб, і взагалі військові повинні більше цивільним військовозобов’язаним громадянам України розповідати і казати, інформувати, що відбувається на війні, який там стан і так далі. Хто вирішив нагадати? У нас є проблема у тому, що у нас немає, можливо, ким поповнювати військові формування. Хлопці там третій рік на війні, вони теж хочуть сходити на концерт «Океану Ельзи», сходити до ресторанів», – заявив Олександр Федієнко в ефірі Радіо Свобода.

«Я так розумію, що фідбек у більшості йде від бойових військових командирів, коли вони звертаються і кажуть, що треба поповнення, а поповнення не надходить. Тому відбулася така історія, що центри комплектування і соціальної підтримки, я так розумію, таким чином, в рамках діючого законодавства нагадали про те, що в обов’язковому порядку кожен військовозобов’язаний громадянин України повинен стати на військовий облік, бо це вже не право, а обов’язок», – додав він.

За його словами, такі заходи необхідні, бо бойові підрозділи Сил оборони потребують доукомплектування. Однак на запитання, чи провалена мобілізація, Олександр Федієнко заявив, що це інформація з обмеженим доступом.

«Мобілізація не зупинялася, вона триває далі. Провалена чи не провалена – це інформація з обмеженим доступом, а кожен має право казати так, як йому завгодно. Я можу лише констатувати те, що наші бойові підрозділи, які зараз виконують свій обов’язок по захисту Батьківщини, потребують доукомплектування», – сказав депутат.

За його словами, не всі мобілізовані потрапляють на лінію фронту, таких – близько 10%. Натомість Збройні сили України мають дефіцит у тилових кадрах на посади, наприклад, електриків чи водіїв.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Мобілізаційні рейди ТЦК відтепер будуть повсюдно? Хто віддав такий наказ?

«Якщо людина за віком підпадає під мобілізацію, військово-лікарська комісія визначає його придатність, і він може бути обмежено придатним для виконання якихось бойових завдань. Але при цьому у нас не вистачає водіїв, електриків, у нас не вистачає фінансистів – тих людей, які працюють з грошима в бригадах. Ми не можемо сказати, що усі, кого мобілізують, вони відправляються на лінію фронту, в окопи. На мій погляд, до 10-15% військовослужбовців, які зі зброєю в руках виконують свій бойових обов’язок», – сказав депутат.

Штовханиною і затягуванням чоловіків в поліцейські автомобілі закінчився 11 жовтня концерт, присвячений 30-річчю гурту «Океан Ельзи» у Києві. У київському обласному ТЦК вже прокоментували це, заявивши, що такі перевірки документів діють постійно з моменту вступу в дію закону про мобілізацію. Там також сказали, що конфліктних ситуацій за участі військовослужбовців ТЦК зафіксовано не було.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У ТЦК прокоментували рейд після концерту «Океану Ельзи» у Києві

Так звані рейди прокотилися різними містами України. Загалом мобілізаційні перевірки відбувалися біля торгових центрів, у барах, спортзалах – інколи з сутичками і затриманнями.

Народний депутат від «Європейської солідарності» Микола Княжицький заявив, що вважає перевірки ТЦК на концертах українських виконавців «загрозою українській культурі».

Водночас народний депутат від «Слуги народу» і голова парламентського комітету з гуманітарної й інформаційної політики Микита Потураєв заявив, що не вважає подібні перевірки на масових заходах «загрозою для української культури» чи економіки, як і перевірки документів у барах чи клубах. «Більше того – я вітаю такі перевірки, і вважаю, що вони мають бути наскрізними і постійними. І всі мають про це знати», – заявив Потураєв.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час