Жертвами повеней у Європі стали щонайменше 15 людей

Повінь на північному сході Чехії

Щонайменше 15 людей, за останніми даними, стали жертвами потужних повеней у Центральній та Східній Європі.

У Чехії щонайменше чверть мільйона домоволодінь упродовж минулих вихідних залишилися без світла. Найгірше становище на сході країни, в Моравії та Сілезії. Рятувальники евакуювали частину жителів та свійських тварин із міст Опава, Єсенік, Крнов та інших. Очевидці повідомляють про зруйновані будинки, відсутність зв’язку, брак питної води, розбиті машини.

У Чехії залишаються закритими кілька важливих автошляхів. Зберігаються обмеження на залізниці – зупинений рух поїздів на багатьох ділянках. Рятувальники здійснили сотні виїздів для розчищення залізничних колій від повалених дерев, евакуації пасажирів та допомоги постраждалим.

Влада Праги заявила, що ситуація в столиці Чехії стабільна, але протипаводкові обмеження зберігаються. Міська влада також закликала жителів не гуляти в парках через розмитий ґрунт та ризик падіння дерев, а також обмежити використання особистого транспорту, щоб не заважати пересуванню екстрених служб.

Польський уряд 16 вересня оголосив режим стихійного лиха в місцях, які постраждали від повені, це переважно на кордоні з Чехією на південному заході Польщі. Там прорвало кілька протипаводкових гребель. Критична ситуація склалася в місті Глухолази. Одним із найбільш постраждалих міст є Клодзько, де тисячі людей залишилися без електрики та зв’язку.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Стан стихійного лиха в Польщі: прорвало ще одну дамбу, постраждалим виділили мільярд злотих

У Румунії найбільш постраждалим від повені став Галацький повіт, розташований поруч із молдовським кордоном. У деяких селах вода сягала висоти до півтора метра. Серйозно пошкоджені кілька тисяч будинків. Сотні людей вимушено перебралися до гуртожитків чи тимчасових таборів.

В Австрії відрізаним від зовнішнього світу залишається місто Лілієнфельд із населенням близько 25 тисяч людей на річці Трайзен, притоці Дунаю. Австрія також повідомляє про кілька зруйнованих гребель. Вода також піднялася у Відні, де зачинені деякі лінії метро.

До потенційної повені готуються в Угорщині. У Будапешті береги Дунаю зміцнюють мішками із піском.

Смертоносна стихія. Як повінь руйнує будинки та забирає життя людей у Центральній та Східній Європі (фотогалерея)

Причиною катаклізму став потужний циклон «Борис» над Центральною Європою. Серед постраждалих країн також Німеччина та Словаччина. Дощова погода протримається, за прогнозами синоптиків, до вівторка.