Норвегія виділить 53 млн доларів на дрони і засоби ППО для України

Прем’єр-міністр Норвегії Йонас Ґар Стьоре під час пресконференції з президентом України. Осло, 13 грудня 2023 року

Уряд Норвегії виділить 570 млн норвезьких крон (53,32 млн доларів США) Міжнародному фонду для України (International Fund for Ukraine, IFU) на закупівлю дронів та засобів протиповітряної оборони, йдеться в повідомленні на офіційному сайті уряду країни.

«Україна має нагальну потребу в більшій кількості військового обладнання для захисту від російської агресії. Разом з іншими країнами Норвегія зробить все можливе, щоб зробити свій внесок», – заявив міністр оборони Бйорн Арільд Грам.

Метою очолюваного Великою Британією фонду є надання Україні військової допомоги. Норвегія вже внесла 1,8 млрд норвезьких крон до IFU, починаючи з 2022 року. Разом з Великою Британією, Нідерландами, Данією, Швецією, Литвою, Австралією, Новою Зеландією та Ісландією загалом було виділено понад 12,5 млрд норвезьких крон.

У червні Норвегія анонсувала відправку Україні боєприпасів на суму приблизно 480 мільйонів норвезьких крон.

Україна у травні уклала безпекову угоду з Норвегією. Повідомлялось, що цього року Норвегія надасть Україні щонайменше 13,5 млрд норвезьких крон (близько 1,2 млрд євро) військової допомоги. Загалом у довгострокову Програму Нансена з підтримки України Норвегія заклала майже 6,4 млрд євро на 2023–2027 роки.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Уряд Норвегії дозволив передачу ліцензії на виробництво норвезьких артилерійських снарядів в Україні