Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Норвегії дозволив передачу ліцензії на виробництво норвезьких артилерійських снарядів в Україні


Компанія Nammo уклала угоду, яка сприяє налагодженню ліцензійного виробництва 155-мм артилерійських снарядів в Україні українською оборонною компанією
Компанія Nammo уклала угоду, яка сприяє налагодженню ліцензійного виробництва 155-мм артилерійських снарядів в Україні українською оборонною компанією

Уряд Норвегії відкрив шлях для передачі норвезьких оборонних технологій Україні – артилерійські снаряди розробки Nammo можуть виробляти в Україні, йдеться у повідомленні уряду країни.

«Україна має велику потребу в артилерійських боєприпасах, щоб мати можливість протистояти наступальній війні Росії. Цей уряд вжив низку заходів для збільшення виробництва артилерійських боєприпасів у Норвегії. Водночас ми бачимо, що важливо зміцнити здатність українців виробляти сучасні артилерійські боєприпаси в Україні», – каже прем’єр-міністр Йонас Гар Стере.

Компанія Nammo уклала угоду, яка сприяє налагодженню ліцензійного виробництва 155-мм артилерійських снарядів в Україні українською оборонною компанією.

Як повідомив міністр оборони Бйорн Арільд Грам, Норвегія наразі робить внесок, передаючи боєприпаси зі своїх власних запасів і безпосередньо від промисловості – тепер Nammo хоче поділитися своїм рецептом з Україною.

Уряд Норвегії підтримує цю співпрацю та вирішив надати кошти, щоб Nammo могла передати технології та досвід українському партнеру. Захід фінансується через програму Нансена.

В Україні привітали це рішення. Міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін уточнив, що перемовини з норвезько-фінською Nammo тривали вже давно – і сьогодні уряд Норвегії не лише дозволив передачу ліцензії на виробництво артилерійських снарядів НАТОвського калібру українській компанії, але й погодився профінансувати цей процес.

«Ми завжди будемо вдячні партнерам за допомогу у вигляді снарядів, але ще більше ми вдячні за підтримку саме локального виробництва. Виробляти якнайбільше снарядів в Україні важливо як з точки зору ефективності та логістики, так і з точки зору економіки», – написав він у телеграмі.

Він додав, що це вже друга ліцензія на виробництво снарядів 155 калібру в Україні — першою була ліцензія від KNDS/Nexter.

У червні Норвегія анонсувала відправку Україні боєприпасів на суму приблизно 480 мільйонів норвезьких крон.

Україна у травні уклала безпекову угоду з Норвегією. Повідомлялось, що цього року Норвегія надасть Україні щонайменше 13,5 млрд норвезьких крон (близько 1,2 млрд євро) військової допомоги. Загалом у довгострокову Програму Нансена з підтримки України Норвегія заклала майже 6,4 млрд євро на 2023–2027 роки.

Форум

XS
SM
MD
LG