«Всі опції на столі» – МЗС про наслідки після підтвердження передачі Іраном ракет Росії

Речник МЗС заявив, що Україна уважно стежить за розвитком цих подій, і будуть «подальші кроки МЗС у цьому напрямку»

Підтвердження передачі Іраном балістичних ракет Росії і факту їх застосування матиме руйнівні наслідки для українсько-іранських двосторонніх відносин, розглядаються «всі опції», заявив речник Міністерства закордонних справ України Георгій Тихий.

Відповідаючи на брифінгу 10 вересня на запитання про те, що мається на увазі під «руйнівними наслідками для українсько-іранських двосторонніх відносин» і чи йдеться про можливий розрив дипломатичних відносин з Іраном, речник зазначив:

«Я можу підтвердити, що наше попередження залишається в силі. Учора до Міністерства закордонних справ України викликали тимчасового повіреного у справах Ісламської Республіки Іран в Україні. Йому в жорсткій формі донесено позицію України про руйнівні наслідки. Я не буду уточнювати зараз, що конкретно мається на увазі під «руйнівними наслідками», щоб не послаблювати дипломатичну позицію. Але можу сказати, що всі опції, включно з названою вами, є на столі».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ISW: Росія може атакувати інфраструктуру України іранськими ракетами Fateh-360

За словами Тихого, «якщо дійсно передача відбулася, і факт застосування буде зафіксований... то, відповідно, будуть наставати наслідки».

Речник МЗС заявив, що Україна уважно стежить за розвитком цих подій, і будуть «подальші кроки МЗС у цьому напрямку».

Тихий наголосив, що поглиблена військово-технічна взаємодія між Іраном і Росією створює загрози у безпековій сфері для всього регіону Європи і Близького Сходу.

«Ми закликаємо наших партнерів, міжнародну спільноту посилити тиск на Тегеран і Москву з метою збереження міжнародного миру і безпеки і нівелювання тих загроз, які ця співпраця несе», – сказав речник МЗС.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Британія посилила санкції проти Росії й Ірану через поставки ракет

10 вересня в Лондоні держсекретар США Ентоні Блінкен і його британський колега Девід Леммі офіційно звинуватили Іран у передачі балістичних ракет малої дальності Росії для застосування у війні проти України.

«Росія зараз отримала поставки цих [іранських] балістичних ракет і, ймовірно, використає їх протягом кількох тижнів в Україні», – сказав Блінкен.

У Кремлі напередодні не заперечили прямо звинувачення щодо отримання ракет від Ірану, підкресливши при цьому свою співпрацю з Тегераном.

Натомість Тегеран заперечує поставки ракет Москві, як раніше заперечував поставки безпілотників Shahed.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Іран передав Росії балістичні ракети: куди вони долетять і чим їх збивати