Спікер Палати представників США просить Зеленського звільнити посолку Маркарову

22 вересня президент України Володимир Зеленський (по центру) відвідав у США Скрентонський армійський боєприпасний завод, штат Пенсільванія, США, 22 вересня 2024 року

Спікер Палати представників США Майк Джонсон просить президента України Володимира Зеленського звільнити посолку України у США Оксану Маркарову, через організовану нею поїздку на завод з виробництва боєприпасів у Пенсільванії, йдеться в листі від 25 вересня.

У листі Джонсон заявив, що під час візиту Зеленського 22 вересня на армійський завод не було запрошено жодного представника Республіканської партії.

«Тур був явно партійним агітаційним заходом, покликаним допомогти демократам, і, безумовно, є втручанням у виборчий процес. Цей недалекоглядний і навмисно політичний крок призвів до того, що республіканці втратили довіру до здатності посла Маркарової чесно і ефективно виконувати свої дипломатичні функції в цій країні», – пише Джонсон.

Він стверджує, що тур навмисно не включав жодного республіканця, що робило його «очевидно партійною кампанією, спрямованою на допомогу демократам».

«Як ви сказали, українці намагалися уникнути «втягування в американську внутрішню політику» і «впливу на вибір американського народу» напередодні листопадових виборів», – йдеться в листі Джонсона. Очевидно, що ця мета була відкинута цього тижня, коли посол Маркарова організувала захід, під час якого ви відвідали американський виробничий майданчик».

Посольство України в США не відповіло на дзвінок Радіо Свобода з проханням про коментар.

Джонсон додав, що підтримка припинення війни Росії проти України «залишається двопартійною», але він сказав, що американсько-українські відносини «піддаються випробуванням і безпідставно заплямовуються, коли кандидати, які очолюють республіканський президентський список, стають мішенями в засобах масової інформації з боку чиновників у вашому уряді».

Також голова комітету Палати представників з нагляду та підзвітності Джеймс Комер заявив, що розслідує ймовірне зловживання урядовими ресурсами адміністрацією Байдена – Гарріс, що дозволило Зеленському «втрутитися в президентські вибори 2024 року».

«Якщо адміністрація Байдена – Гарріса намагалася використати іноземного лідера для отримання вигоди від президентської кампанії віцепрезидента, це є зловживанням владою та зловживанням коштами платників податків», – написав Комер.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Спікер Палати представників США Джонсон «не впевнений», чи зможе зустрітися з Зеленським

22 вересня президент України Володимир Зеленський відвідав у США Скрентонський армійський боєприпасний завод, де виробляють складові частини артилерійських і мінометних снарядів.

Скрентонський боєприпасний завод є одним із лише двох заводів у Сполучених Штатах, які виробляють 155-міліметрові артилерійські снаряди, які є одними з найважливіших аспектів американської військової допомоги Україні: понад 3 мільйони їх відправлено в країну.

Володимир Зеленський прибув у неділю, 22 вересня, до США для участі в заходах в рамках Генеральної асамблеї ООН.

У пресслужбі Білого дому зазначили, що президент США Джо Байден зустрінеться у Вашингтоні із президентом України Володимиром Зеленським 26 вересня. Окрему зустріч із Зеленським тоді ж також у Білому домі проведе віцепрезидентка і кандидатка в президенти США від демократів Камала Гарріс.

У Офісі президента раніше повідомили, що під час візиту до США він також зустрінеться із Дональдом Трампом – кандидатом у президенти США від республіканців. Але, за даними джерела агенції АP у штабі Трампа, така зустріч не запланована.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Тиждень Зеленського у США: чому ця поїздка президента є критично важливою для України?