У Китаї затонув новітній атомний підводний човен – медіа

Китайські підводні човни, фото ілюстративне

Під час будівництва затонув новітній китайський атомний човен, йдеться у заяві представника Пентагону, пише видання Assoсiated Press.

За даними AP, «затоплення першого в Китаї підводного човна класу «Чжоу» є невдачею для Пекіна, який продовжує розбудовувати найбільший у світі військово-морський флот. Пекін стає дедалі наполегливішим у відстоюванні своїх претензій практично на все Південно-Китайське море, яке має вирішальне значення для міжнародної торгівлі».

ЗМІ пишуть, що підводний човен, ймовірно, затонув між травнем і червнем, коли супутникові зображення показали крани, які знадобляться, щоб підняти його з дна річки, сказав американський чиновник на умовах анонімності.

Водночас представник МЗС Китаю зазначив 27 вересня, що начебто «не знайомий з цією темою», і не надав жодної інформації, коли його запитали про цю подію на пресконференції в Пекіні.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Чи привезе Зеленський із США «так» ударам вглиб Росії? Ось кілька варіантів

Представник США сказав, що «не дивно», що ВМС Китаю приховуватимуть це. Поточний стан субмарини невідомий.

Про ідентифікацію затонулого атомного підводного човна вперше повідомило The Wall Street Journal. Томас Шугарт, колишній підводник ВМС США та аналітик Центру нової американської безпеки, «вперше помітив інцидент із підводним човном у липні, хоча на той час публічно не було відомо, що це стосується нового судна класу «Чжоу».

Супутникові зображення Planet Labs PBC, проаналізовані Associated Press, показують, схоже, підводний човен, який стояв на верфі Shuangliu на річці Янцзи перед інцидентом.

На знімку, зробленому 15 червня видно, що підводний човен повністю або частково занурений під воду, а навколо нього – рятувальне обладнання та крани. Бони оточили човен, щоб запобігти витоку нафти чи інших речовин. На знімку, зробленому 25 серпня, видно підводний човен у тому ж доку, що й затоплене судно. Незрозуміло, чи це був той самий.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: AP: Китай і Росія проведуть спільні військові навчання

Залишається незрозумілим, чи був цей підводний човен завантажений ядерним паливом.

Відповідно до військового звіту США, станом на минулий рік у Китаю було шість атомних підводних човнів з балістичними ракетами, шість атомних ударних підводних човнів і 48 дизельних ударних підводних човнів.

Звістка про втрату підводного човна з’явилася після того, як цього тижня Китай здійснив «рідкісний запуск» міжконтинентальної балістичної ракети в міжнародні води в Тихому океані. Експерти кажуть, що «це був перший раз, коли Пекін провів подібне випробування з 1980 року».

В арсеналі Китаю є понад 500 діючих ядерних боєголовок, з яких близько 350 – це міжконтинентальні ракети, і, ймовірно, до 2030 року він матиме понад 1000 боєголовок, підрахував Пентагон минулого року. У США й Росії зараз трохи більше ніж 1700 готових до використання боєголовок.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Китай провів випробування міжконтинентальної балістичної ракети