Доступність посилання

ТОП новини

Президент Ірану: Тегеран готовий до співпраці, щоб покласти край ядерному протистоянню


Президент Ірану Масуд Пезешкіан виступає на 79-ій сесії Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку 24 вересня 2024 року
Президент Ірану Масуд Пезешкіан виступає на 79-ій сесії Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку 24 вересня 2024 року

Президент Ірану Масуд Пезешкіан заявив на засіданні Генеральної асамблеї ООН, що Тегеран готовий припинити ядерне протистояння із Заходом, і закликав зупинити війни в Україні й на Близькому Сході шляхом діалогу.

«Ми готові співпрацювати з учасниками «Спільного всеосяжного плану дій» (JCPOA), якщо зобов’язання JCPOA будуть виконані повністю й добросовісно. Діалог з інших питань може відбутися після цього», – сказав Пезешкіан у своєму першому зверненні до Генасамблеї ООН 24 вересня.

Пезешкіан, який склав присягу президента Ірану в липні після того, як був обраний на виборах, призначених після смерті його попередника Ебрагіма Раїсі в авіакатастрофі, раніше заявляв, що Тегеран буде відкритий для переговорів зі США щодо відновлення ядерної угоди 2015 року.

Президент Дональд Трамп у 2018 році в односторонньому порядку вивів Сполучені Штати з угоди, яку також підписали Китай, Франція, Росія, Велика Британія, Німеччина та Європейський союз, і відновив фінансові санкції проти Тегерана.

Президент Джо Байден намагався відновити дію угоди, але Вашингтон і Тегеран не дійшли згоди щодо умов.

Пезешкіан сказав, що Іран сподівається на пом’якшення санкцій, які він назвав «руйнівною й нелюдською зброєю, призначеною для паралізування економіки країни».

Він закликав до нової глобальної парадигми, яка зосереджується на можливостях, «а не на одержимості уявними загрозами», сказавши, що є можливість подолати обмеження й увійти в нову еру.

«Ця ера почнеться з визнання занепокоєнь Ірану щодо безпеки й співпраці у вирішенні взаємних проблем», – сказав президент Ірану.

Відносини між Іраном і Заходом погіршилися після того, як «Хамас», який підтримує Тегеран, а США і Євросоюз визнають терористичною організацією, напав на південь Ізраїлю 7 жовтня 2023 року, і коли Тегеран посилив свою підтримку війни Росії проти України.

Проте Пезешкіан підкреслив у своїй промові в Генеральній асамблеї ООН, що Іран хоче «миру для всіх і не прагне війни чи сварок із будь-ким», а також наголосив на терміновій необхідності припинити воєнні дії в Україні.

«Ми підтримуємо всі мирні рішення і віримо, що діалог є єдиним способом вирішення цієї кризи», – сказав він.

Пезешкіан також різко розкритикував Ізраїль за те, що він назвав «геноцидом у Газі», і наголосив, що його слід негайно припинити.

«Надзвичайно важливо, щоб міжнародне співтовариство негайно... забезпечило постійне припинення вогню в Газі й поклало край відчайдушному варварству Ізраїлю в Лівані до того, як воно поглине регіон і світ», – сказав він.

Раніше Пезешкіан попереджав, що повітряна кампанія Ізраїлю у відповідь на атаки «Хезболли», визнаної Сполученими Штатами терористичною організацією, «може перерости в регіональну війну».

Іран є головним спонсором «Хезболли».

Форум

XS
SM
MD
LG