Керівницю Кримської лабораторії судової експертизи заочно судитимуть за держзраду

«Після окупації півострова у 2014 році громадянка України зрадила присязі державного службовця та перейшла на бік ворога», повідомляє прокуратура АРК

В Україні заочно судитимуть керівницю Кримської лабораторії судової експертизи, яка, за даними українських правоохоронців, займається проведенням експертиз для російських силовиків та судових органів, «надаючи допомогу представникам іноземної держави у проведенні підривної діяльності проти України». Про це повідомили пресслужба Прокуратури Автономної республіки Крим та Головного управління СБУ в АР Крим.

За даними слідства, з 2001 року фігурантка була завідувачкою Севастопольським відділенням при Харківському науково-дослідному інституті судових експертиз, а з 2011 – очолювала Кримський науково-дослідний інститут судових експертиз Міністерства юстиції України.

Читайте також: В Україні заочно засудили начальника кримської колонії – прокуратура АРК

«Проте, після окупації півострова у 2014 році громадянка України зрадила присязі державного службовця та перейшла на бік ворога, обійнявши посаду «начальника Кримської лабораторії судової експертизи Мінюсту РФ», – пише прокуратура АРК.

Як уточнюють у СБУ, отримавши посаду в органах російської влади, вона одразу підтримала «репресивну машину» та допомагала Росії виносити незаконні вироки громадянам України.

«Відомо, що зрадниця керувала групою експертів, які фальсифікували докази у справах проти українських політв’язнів. Зокрема, проводили психолого-лінгвістичні дослідження, в яких будь-яка критика окупаційної влади трактувалася як заклик до тероризму та пропаганда нацизму. На основі цих експертиз українці отримували реальні багаторічні терміни ув’язнення та відбували покарання у виправних колоніях», – додали в СБУ.

Читайте також: Російський суд у Криму визнав жителя Сімферополя винним у замаху на окупаційного посадовця

У Прокуратурі АРК та СБУ не називають імені підозрюваної. Проте чиновник, який не був уповноважений розмовляти з медіа та захотів залишитися анонімним, повідомив проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії, що йдеться про Галину Ярошену. Її публічних коментарів у цій справі наразі немає. Якщо її провину буде доведено у суді, їй загрожує до 15 років позбавлення волі.

Представниця президента України в АР Крим Таміла Ташева раніше заявила, що «одним із пріоритетних завдань України після деокупації Криму стане виявлення і притягнення до відповідальності тих, хто сприяв російській анексії півострова». За її словами, ті, хто вчиняв злочини проти людяності і воєнні злочини, порушував права людини і вчиняв злочини, визначені як геноцид, мають бути притягнуті до відповідальності.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Суд РФ у Ростові-на-Дону засудив українку до 7 років ув’язнення у справі про теракт