Каволі передав Конгресу США список необхідних систем озброєння для України – CNN

Зазначено, що до переліку потрапило озброєння, яке адміністрація президента США Джо Байдена ще не надала Україні

Командувач збройних сил США в Європі генерал Крістофер Каволі передав Конгресу список систем озброєнь, якими володіють Сполучені Штати і які могли б допомогти Україні у боротьбі з Росією, повідомив американський телеканал CNN з посиланням на джерела.

Зазначено, що до переліку потрапило озброєння, яке адміністрація президента США Джо Байдена ще не надала Україні, включаючи ракети класу «повітря-земля» і захищену мережу звʼязку Link 16, яка використовується НАТО.

Україна неодноразово просила надати їй обидві системи, повідомило CNN інше джерело.

«У списку Каволі не йдеться про те, чому США не надали системи, які, на його думку, могли б бути корисними. Але американські офіційні особи раніше висловлювали занепокоєння щодо потрапляння чутливих американських технологій до рук Росії, що, за словами одного з джерел, ймовірно, повʼязано із затримкою з системою Link 16», – йдеться у матеріалі.

Під час візиту до Сполучених Штатів наприкінці минулого місяця президент Володимир Зеленський зустрівся з президентом США Джо Байденом у Білому домі, де він надав список цілей у Росії, які Україна хоче вразити наданими США ракетами великої дальності, відомими як ATACMS, повідомили телеканалу джерела, знайомі з ходом зустрічі. Цей список є ключовою частиною плану перемоги України.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Перевернути шахову дошку в цій війні». Удари вглиб Росії наблизять завершення конфлікту?

Раніше американське видання Politico повідомило, що представники української влади у Вашингтоні готуються представити посадовцям національної безпеки США список далекобійних цілей у Росії, які, на їхню думку, можуть вразити Сили оборони, якщо буде скасовано обмеження на використання зброї.

За даними аналітиків американського Інституту вивчення війни (ISW), в Росії є щонайменше 250 військових об’єктів у зоні дії наданих США ракет ATACMS.

6 вересня міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що ніяка конкретна зброя не буде вирішальною для України, щоб перемогти Росію, і що використання американської зброї для дальніх ударів по Росії не змінить хід війни на користь України. Він також зазначив, що сама Україна має значні можливості для ураження далеких цілей.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Україна повинна знищити авіабази та інші військові об'єкти в глибині Росії» – Вільям Тейлор