Доступність посилання

ТОП новини

«Україна повинна знищити авіабази та інші військові об'єкти в глибині Росії» – Вільям Тейлор


«60% американців кажуть, що вони рішуче підтримують Україну. Наступний президент, хто б ним не став, відображатиме цю підтримку», – Вільям Тейлор
«60% американців кажуть, що вони рішуче підтримують Україну. Наступний президент, хто б ним не став, відображатиме цю підтримку», – Вільям Тейлор

Коли Америка дозволить бити далекобійною зброєю вглиб території Росії? Та як на хід війни вплинуть вибори президента США? Про це в ексклюзивному інтерв'ю Радіо Свобода поділився думками Вільям Тейлор, колишній посол США в Україні. З ним зустрілися на полях ХХ щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії, організованої Фондом Віктора Пінчука. Також Тейлор назвав умови справедливого миру для України та оцінив поставки іранських балістичних ракет до Росії.

– Україна просить Сполучені Штати дозволити використовувати ракети великої дальності вглиб російської території. Коли, на вашу думку, це може статися?

Запит від України буде прийнято дуже скоро

– Я думаю, що ми почуємо відповідь дуже і дуже скоро. Всі сигнали за останні кілька днів, коли тут (в Києві – ред.) був держсекретар Блінкен, те, що сказав наш президент (Джо Байден – ред.), те, що сказав британський міністр закордонних справ, те, що сказав британський прем'єр-міністр, все вказує мені на те, що це рішення, цей запит від України на використання зброї, яку вона має, щоб завдавати ударів вглиб Росії, буде прийнято дуже скоро.

– Чому це важливо?

– Для України важливо перемогти. Для того, щоб Україна перемогла, має статися багато речей. Одна з них полягає в тому, що Україна повинна знищити авіабази та інші військові об'єкти в глибині Росії, які дають їй змогу просуватися вперед. І якщо ця далекобійна зброя може допомогти, це буде сприяти Україні. Україна має перемогти.

Українські бійці стріляють з гаубиці по російських позиціях на передовій в Донецькій області. 21 серпня 2024 року
Українські бійці стріляють з гаубиці по російських позиціях на передовій в Донецькій області. 21 серпня 2024 року

– США готуються до виборів президента: як вони можуть вплинути на ситуацію на фронті та підтримку України?

– Американський народ, який обиратиме наступного президента, підтримує Україну. 60% американців кажуть, що вони рішуче підтримують Україну. Наступний президент, хто б ним не став, відображатиме цю підтримку. Тому я думаю, що вони (нинішні кандидати у президенти ред.) будуть підтримувати Україну.

Ми повинні зробити все можливе, щоб зупинити ці поставки Ірану

Ми знаємо, що думає одна із кандидатів, віце-президентка Гарріс – вона рішуче підтримує Україну. Ми не знаємо, що саме думає про Україну президент Трамп, але ми знаємо, що думає американський народ, а він підтримує Україну.

– Цього тижня Іран передав Росії балістичні ракети, і багато політиків та експертів кажуть, що це ескалація. А як ви вважаєте?

– Ми повинні зробити все можливе, щоб зупинити ці поставки Ірану так чи інакше. Санкції, тиск, міжнародне засудження. Ми повинні зупинити їх і чітко дати зрозуміти, наприклад, китайцям, щоб вони не приєднувалися до цих процесів. І поки що китайці не приєдналися. Поки що це лише іранці та північнокорейці.

Тактична балістична ракета малої дальності із супутниковим керуванням Fath-360, яку Іран передав Росії
Тактична балістична ракета малої дальності із супутниковим керуванням Fath-360, яку Іран передав Росії
Україна має бути захищеною

– Якими, на Вашу думку, є умови справедливого миру для України?

– Україна має бути в НАТО. Україна має бути захищеною. Україна має бути суверенною, незалежною. Вона буде і повинна претендувати на всю українську територію, в кордонах 1991 року. Можливо, ці територіальні права будуть реалізовані військовим шляхом, можливо, частково дипломатичним.

Можливо, це станеться скоро, можливо, це станеться пізніше, але ці права мають бути реалізовані. І український народ повинен відчувати себе в безпеці. І я знову повторюся, що Україна повинна приєднатися до НАТО.

  • Зображення 16x9

    Ірина Сисак

    Журналістка. До команди Радіо Свобода приєдналася 2022-го. У професії – понад 6 років. Половину з них працювала парламентською кореспонденткою на одному з українських телеканалів, відстежувала діяльність народних депутатів у Верховній Раді. Після 24 лютого 2022-го роблю аналітичні матеріали та інтерв’ю на тему війни Росії проти України

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG