ISW: Росія може наштовхнутися на «обмеження» своєї стратегії війни на виснаження в Україні

Ілюстраційне фото. Зруйновані вулиці в місті Селидове, Донецька область, 9 жовтня 2024 року

Поточна теорія перемоги президента Росії Володимира Путіна полягає у затягуванні війни в Україні та виснаженні західної підтримки та українського опору, йдеться в звіті Інституту дослідження війни від 16 жовтня.

Водночас ISW припускає, що Росія, ймовірно, зіткнеться з середньостроковими та довгостроковими обмеженнями, які можуть підважити це стратегічне зусилля.

«Путін і російське військове командування, ймовірно, розглядають збереження ініціативи на театрі воєнних дій як стратегічний пріоритет і показали, що терпимо ставляться до тривалих наступальних операцій, які призводять до поступового, повзучого просування, набагато меншого за намічені оперативні цілі», – йдеться в тексті.

Читайте також: «Нам сказали стояти насмерть»: нацгвардієць вийшов з Маріуполя і тепер обороняє Покровськ

На думку фахівців, наступальна операція російських військ в напрямку Покровська, яка посилилася влітку 2024 року, ймовірно, досягне кульмінації в найближчі місяці. Водночас вони очікують, що російське командування, ймовірно, продовжуватиме залучати сили до загальних стратегічних зусиль із утримання ініціативи по всьому театру бойових дій та виснаження українських сил і після оперативної кульмінації незалежно від стану боєздатності російських сил.

«Теорія перемоги Путіна покладається на те, що російські сили будуть здійснювати послідовні наступальні операції протягом невизначеного часу, але ці інтенсивні напади, ймовірно, достатньо зменшать наявну російську живу силу та техніку, щоб російським військам довелося зменшити темп наступу принаймні на окремих ділянках фронту, створюючи для українських сил можливості змагатися за і, можливо, перехопити ініціативу на полі бою в цих областях», – заявляє Інститут.

Читайте також: «Вони більше бояться командирів, ніж померти»: як довго триватиме російський наступ?

На думку установи, обмеження можливостей Росії до формування збройних сил та військового виробництва в середній та довгій перспективі можуть підірвати її спроможність підтримувати послідовний наступ.

Зокрема, ISW вказує на суттєве збільшення фінансових стимулів для укладення військового контракту з Міноборони Росії, роблячи висновок, що в РФ вичерпується резерв добровольців. Аналітики припускають, що Путін піде на нову хвилю часткової мобілізації «лише під величезним тиском або після серйозного провалу поточної кампанії прихованої мобілізації».

Інститут також вказує на втрати Росії в техніці та виснаження її запасів, що змушує Кремль звертатися по допомогу до Ірану та Північної Кореї.

«Здається, що Путін так само неохоче проводить повномасштабну економічну мобілізацію, як і чергову хвилю мобілізації, і залишається незрозумілим, чи критичні слабкі місця та ріст нестачі робочої сили дозволять Росії швидко та повністю мобілізувати свою економіку для військових зусиль, навіть якби Путін це дозволив», – пишуть автори звіту.

Упродовж останнього місяця лінія фронту в Донецькій області стрімко наблизилася до Покровська, який у перші два роки повномасштабної війни був глибоким тилом.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Психозброя Росії – «Гради», «Урагани» та «Смерчі»: скільки її залишилось на складах РФ