Ізраїль уночі завдав ударів по військових об’єктах Ірану

Упродовж ночі 26 жовтня 2024 року в столиці Ірану Тегерані пролунало кілька вибухів

Близько 2:00 26 жовтня військові Ізраїлю розпочали серію повітряних ударів по військових об’єктах в Ірані. Згідно із заявою ізраїльської армії, це відповідь на атаки по Ізраїлю з боку Ірану та його союзників, які тривають уже понад рік.

«У відповідь на місяці безперервних атак режиму в Ірані проти Держави Ізраїль — саме зараз Армія оборони Ізраїлю завдає точних ударів по військових цілях в Ірані. Режим в Ірані та його поплічники в регіоні невпинно атакують Ізраїль із 7 жовтня (2023 року) на семи фронтах, включно з прямими атаками з іранської землі. Як і будь-яка інша суверенна країна у світі, Держава Ізраїль має право та обов’язок відповісти», – сказав представник ЦАХАЛ (Армії оборони Ізраїлю) Даніель Хагарі.

За інформацією ЦАХАЛ, ізраїльські літаки атакували виробництва ракет, якими Іран бив по Ізраїлю, а також ракетні комплекси класу «земля-повітря» та інші повітряні цілі. Хагарі попередив, що якщо Іран відповість на удари, Ізраїль знову відреагує. Приватна іранська агенція Tasnim із посиланням на джерело пише, що Іран готовий відповісти на агресію Ізраїлю, як і будь-яку іншу агресію.

Відомство протиповітряної оборони Ірану підтвердило, що Ізраїль ударив по військових об’єктах у провінціях Тегеран, Хузестан та Ілам. Деяким із них було завдано збитків, розміри яких зараз уточнюються, цитує відомство агенція Tasnim. За повідомленнями в соціальних мережах, вибухи були чутні в регіонах Ісфахан, Хорасан-Резаві та Курдистан.

За інформацією The Wall Street Journal, Ізраїль повідомив Сполученим Штатам про повітряні удари незадовго до їхнього початку. США закликають Іран не відповідати на ізраїльську атаку. «Якщо Іран вирішить відповісти ще раз, ми будемо готові – і для Ірану знову будуть наслідки. Однак ми не хочемо, щоб це сталося», – заявив урядовець із адміністрації президента США, якого цитує WSJ.

Повітряні удари Ізраїлю здійснені у відповідь на масовану іранську атаку 1 жовтня, яка була відповіддю на вбивство Ізраїлем високопоставлених членів угруповань «Хамас» та «Хезболла», визнаних терористичними у США та Ізраїлі. Експерти побоюються, що ці удари можуть призвести до повномасштабної війни двох держав. За повідомленнями, під час попередніх обговорень ізраїльської відповіді США закликали Ізраїль не бомбардувати іранські ядерні об’єкти та об’єкти, пов’язані з виробництвом нафти.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Ізраїль відклав удар по Ірану через витік документів у США – The Times