Гарріс мінімально випереджає Трампа – нове опитування Reuters/Ipsos щодо виборів у США

Камала Гарріс (л) і Дональд Трамп, комбіноване фото

Нове опитування, проведене Reuters/Ipsos, свідчить, що кандидатка в президенти США від Демократичної партії Камала Гарріс випередила республіканця Дональда Трампа на 1%, надолуживши розрив, який утворився в останні тижні, коли суперником Трампа був чинний американський президент Джо Байден. Про це увечері 30 липня повідомляє агенція Reuters.

Триденне опитування, завершене 28 липня, показало, що Гарріс підтримують 43% зареєстрованих виборців, а Трампа – 42% (імовірна похибка сягає 3,5%). Опитування Reuters/Ipsos минулого тижня також показувало зростання рейтингу Гарріс.

59-річна Камала Гарріс зміцнила свою позицію як кандидатки від Демократичної партії за останні 10 днів – після того, як 81-річний Джо Байден піддався тиску всередині своєї партії та вибув із перегонів. Відтоді Гарріс отримала сплеск пожертвувань і підтримки.

Опитування показало, що зареєстровані виборці віддають перевагу підходу Трампа до економіки, імміграції та боротьби зі злочинністю, натомість у Гарріс виборці вважають кращим план щодо охорони здоров’я.

В опитуванні взяли участь 1025 дорослих американців, включно зі 876 зареєстрованих виборців, воно проводилося онлайн англійською мовою з 26 до 28 липня.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Барак Обама підтримав кандидатуру Камали Гарріс на посаду президента США

Президентські вибори у США заплановані на 4 листопада 2024 року. Через особливості американської виборчої системи загальна кількість голосів виборців, подана за кандидата у всій країні, не є вирішальною.

Принциповим є здобуття перемоги у так званих swing states («штатах, які коливаються») – штатах, де перевага республіканського або демократичного кандидата не є гарантованою. Приміром, у 2016 році тодішня висуванка Демократичної партії Гілларі Клінтон здобула у цілому більше голосів, ніж кандидат від Республіканської партії Дональд Трамп, але в ключових штатах програла своєму конкуренту, який і став тоді президентом США.