Доступність посилання

ТОП новини

Якщо Камала Гарріс – президентка США. Які головні ризики для України?


Віцепрезидентка США Камала Гарріс та президент України Володимир Зеленський під час Мюнхенської безпекової конференції, 17 лютого 2024 року
Віцепрезидентка США Камала Гарріс та президент України Володимир Зеленський під час Мюнхенської безпекової конференції, 17 лютого 2024 року

Віцепрезидентка США Камала Гарріс після виходу з виборчих перегонів Джо Байдена може стати кандидаткою у президенти від Демократичної партії. А, значить, матиме шанси очолити Сполучені Штати Америки. Якою може бути стратегія Камали Гарріс щодо України в разі обрання? Думки експертів під час події в Атлантичній раді, присвяченій тому, як американська політика впливає на війну в Україні, зібрав Голос Америки.

Спадщина і очікування

Віцепрезидентка Камала Гарріс твердо підтримує Україну і приділятиме важливу увагу питанням війни Росії проти України. На цьому наголосив колишній старший радник Держдепу США Джеффрі Стейсі.

«Камала Гарріс твердо підтримує Україну, справді твердо підтримує. Це неймовірно добре для питань по Україні і Росії, добре для наших альянсів, всіх напрямків», – сказав Джеффрі Стейсі у вівторок, 23 липня.

Він зазначив, що збір на передвиборчу кампанію Гарріс вже досяг рекордних сум, а також наголосив на підтримці Гарріс більшістю делегатів Демократичної партії.

Байден підтримав Гарріс як кандидатуру від демократів на виборах президента США. На фото: Байден і Гарріс в Капітолії, 7 лютого 2023 року
Байден підтримав Гарріс як кандидатуру від демократів на виборах президента США. На фото: Байден і Гарріс в Капітолії, 7 лютого 2023 року

Як і президент США Джо Байден, віцепрезидентка Камала Гарріс є послідовною прихильницею надання Україні допомоги у її захисті від російської агресії. Очікується, що вона продовжить політику нинішньої адміністрації у питанні російсько-української війни, пише видання Politico.

Читайте також: Такого ще не було: Байден змінив хід виборів президента США – і ніхто не знає, як саме

Стейсі зауважує, що хоча Байден і відіграватиме другорядну роль у виборчій кампанії кандидата в президенти від Демократичної партії, важливими будуть наступні шість місяців політики Байдена. «Йдеться також і про його [Байдена] спадщину», – наголошує колишній старший радник Держдепу США.

«Ми очікуємо, що Камала Гарріс працюватиме дуже добре і ми очікуємо, що фінансування за російським напрямком разом із діями протягом трьох з половиною місяців становитимуть надійну підтримку для України», – говорить Джеффрі Стейсі під час дискусії в Атлантичній раді.

Що важливо для України – погляд з України

Учасниця дискусії співзасновниця Міжнародного центру української перемоги Ганна Гопко наголошує, що за майже 11 років російської агресії Україна навчилась працювати з демократичними, і з республіканськими лідерами, зокрема і під час президентства Трампа.

«Український народ поважає вибір американців. Це ваш вибір і ваша відповідальність. Насправді я вважаю, що перемога України не повинна залежати від того, хто стане наступним президентом США», – говорить Ганна Гопко.

Вона також наголошує, що за будь-якого президента США буде важливо говорити про «американське лідерство та відповідальність як гаранта української безпеки після того, як Україна відмовилась від третього найбільшого у світі ядерного потенціалу».

Перемога України у війні не має залежати від особи президента США, вважає Ганна Гопко. На фото: віцепрезидентка США Камала Гарріс та президент України Володимир Зеленський на Саміті миру у Швейцарії, 15 червня 2024 року
Перемога України у війні не має залежати від особи президента США, вважає Ганна Гопко. На фото: віцепрезидентка США Камала Гарріс та президент України Володимир Зеленський на Саміті миру у Швейцарії, 15 червня 2024 року

Головні ризики для України

Значно критичніше під час дискусії Атлантичної ради висловлювався заступник спікера Сейму Литви Жиґімантас Павільоніс, який зазначив, що головні ризики для України програти у війні з Росією через брак підтримки з боку НАТО, зокрема – у Вашингтоні.

«Якщо українці програють, то це станеться не через українців, не через брак їхніх ресурсів. Росіяни ніколи не переможуть українців на передовій. Це може статись через зраду у Вашингтоні та інших столицях НАТО, але переважно – у Вашингтоні, – сказав він. – І це буде ваша історична відповідальність».

Читайте також: «Україна надзвичайно стійко тримає оборону» – Патрік Тьорнер про дії НАТО, США, Росії і Китаю

Павільоніс переконаний, що уникнути подібного сценарію можливо, якщо Байден почне обговорювати разом із Гарріс стратегію щодо України, в якій чітко йтиметься про слово «перемога».

У червні Камала Гарріс представляла США на Глобальному саміті миру у Швейцарії, де відбулась її вже шоста зустріч з президентом Зеленським. Гарріс висловила рішучу підтримку трансатлантичного співробітництва щодо підтримки Києва.

«Ця війна залишається цілковитим провалом для Путіна», – сказала Гарріс під час зустрічі з Зеленським. На цьогорічній Мюнхенській конференції з безпеки Гарріс повторила обіцянку адміністрації Байдена підтримувати Україну «стільки, скільки буде потрібно».

17 лютого 2024 року в Мюнхені віцепрезидентка заявила, що продовжувати підтримку України є «стратегічним інтересом Сполучених Штатів».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG