Доступність посилання

ТОП новини

Камала Гарріс обирає кандидата у віцепрезиденти: що відомо про претендентів і їхні погляди на Україну?


Камала Гарріс з Джошем Шапіро – його перевіряють як одного з її потенційних кандидатів у віцепрезиденти, Філадельфія, штат Пенсильванія, 13 липня 2024 року
Камала Гарріс з Джошем Шапіро – його перевіряють як одного з її потенційних кандидатів у віцепрезиденти, Філадельфія, штат Пенсильванія, 13 липня 2024 року

Камала Гарріс, яка, ймовірно, скоро офіційно стане претенденткою на посаду президента США від Демократичної партії, обирає і свого кандидата – у віцепрезиденти. Як і щодо всього іншого, часу у демократів на це обмаль. Кого розглядають на роль напарника Гарріс і що відомо про їхні погляди щодо України – аналізує Голос Америки.

Кандидат нашвидкуруч

Згідно з повідомленнями ЗМІ, колишній генеральний прокурор США Ерік Голдер і його юридична фірма зараз перевіряють потенційних кандидатів Гарріс на цю посаду.

Кампанія зробила запити на документи для перевірки від п’яти губернаторів-демократів – Роя Купера з Північної Кароліни, Джоша Шапіро з Пенсильванії, Ґретчен Вітмер з Мічигану, Тіма Волза з Міннесоти та Джея Прітцкера з Іллінойсу, а також одного сенатора-демократа Марка Келлі з Арізони, повідомляє The Wall Street Journal. Раніше Голос Америки також повідомляв, що серед імен претендентів лунає і Енді Бешир із Кентуккі.

Читайте також: «Передаю естафету новому поколінню» – Байден про причини відмови від участі у виборах президента США

Ті, хто пройде перевірку, «ймовірно, поспілкуються з Гарріс сам на сам, і тоді вона зробить вибір, приблизно за тиждень до з’їзду», сказав Голосу Америки Вільям Ґалстон, старший науковий співробітник Інституту Брукінгса.

Небезпека прискореного процесу, за його словами, полягає в тому, що деякі факти залишаться поза увагою.

«Будуть зроблені помилки, яким би запобіг більш неквапливий процес. Але у неї немає вибору. Вона повинна робити це швидко і правильно», – сказав експерт.

У пошуку балансів

За словами Джоела Голдштейна, дослідника віцепрезидентів США і почесного професора права Університету Сент-Луїса, найімовірніше, що Гарріс, як донька чорношкірого чоловіка та жінки, яка емігрувала з Індії, вибере білого чоловіка своїм «номером два».

Географічний баланс є ще одним фактором. Гарріс, яка походить з Каліфорнії, штату, де є міцні позиції демократів, швидше за все, бажає когось, хто зможе підвищити шанси партії в одному з критично важливих штатів – території на захід від Пенсильванії до Мічигану, а також південний штат Джорджія.

«Хтось із Середнього Заходу чи навіть із Півдня був би гарним вибором», – сказав Джей Чен, делегат Національного комітету Демократичної партії від Каліфорнії та співголова організації «Американці Тайваню за прогрес».

Гарріс має вибрати собі кандидата у віцепрезиденти – і часу на це обмаль. На фото: Гарріс в Індіані, 24 липня 2024 року
Гарріс має вибрати собі кандидата у віцепрезиденти – і часу на це обмаль. На фото: Гарріс в Індіані, 24 липня 2024 року

«Енді Бешер, губернатор штату Кентуккі, думаю, став би хорошим вибором. Ми хочемо переконатися, що досягнемо балансу, тому що у нас є хтось (Гарріс – ред.) з Каліфорнії, – сказав Чень. – Я думаю, ми повинні переконатися, що люди на Середньому Заході на Східному узбережжі від Півдня не відчувають, що ця адміністрація їх ігноруватиме, і це чудова можливість спробувати збалансувати ситуацію».

За словами Голдштейна, історично географічний баланс «був, мабуть, найпоширенішим типом балансу». Хоча сьогодні «ідея географічного балансу насправді не є таким важливим розрахунком, як деякі інші речі», каже він.

Губернатори Пенсильванії та Мічигану, які є демократами, підтримали Гарріс у понеділок, 22 липня. Це скасувало будь-які припущення про те, що Шапіро чи Уітмер можуть кинути їй виклик напередодні Національного з’їзду партії щодо висунення кандидатів наступного місяця. Здавалося, що вони автоматично розглядаються як кандидати на посаду віцепрезидента.

Читайте також: Якщо Камала Гарріс – президентка США. Які головні ризики для України?

«Але він єврей»

Перемогти у Пенсильванії – це практично обов’язкова мета для обох сторін. Штат пропонує 19 голосів виборників – найбільшу кількість голосів у 2024 році – з 270, необхідних для досягнення порогу перемоги на президентських виборах у США.

У розмові про Шапіро в прямому ефірі головний національний кореспондент CNN Джон Кінг сказав, що губернатор є претендентом, «але він єврей», що, за його словами, можливо, становить «певні ризики».

Коментатори в соціальних мережах швидко відповіли, що Гарріс, може вагатися з вибором Шапіро, який є сильним прихильником Ізраїлю, оскільки він може поставити під загрозу її шанси в Мічигані, де на первинних виборах була негативна реакція на партію Байден-Гарріс з боку арабських американських виборців через підтримку президентом війни Ізраїлю проти ХАМАСу (угруповання, визнаного терористичним в ЄС і США).

«Це багато говорить про стан американської політики, і, можливо, особливо в прогресивних колах, що одним із «мінусів» обрання Шапіро кандидатом у віцепрезиденти є те, що він єврей, і що це може спричинити», – написав у мережі Х (колишня Twitter) Арсен Островський, генеральний директор Міжнародного юридичного форуму, глобальної мережі юристів, що підтримує Ізраїль.

Коментарі щодо Шапіро є дуже показовими, каже Арсен Островський. На фото: Шапіро на з'їзді Демократичної партії, Філадельфія, штат Пенсильванія, 4 лютого 2023 року
Коментарі щодо Шапіро є дуже показовими, каже Арсен Островський. На фото: Шапіро на з'їзді Демократичної партії, Філадельфія, штат Пенсильванія, 4 лютого 2023 року

Чоловік Гарріс, другий джентльмен країни Дуглас Емгофф, є євреєм.

У Сполучених Штатах ніколи не було єврейського президента чи віцепрезидента. У 2000 році, коли демократ Ел Ґор обрав американського сенатора-єврея Джо Лібермана своїм напарником у виборах, вони програли республіканцям Джорджу Бушу та Діку Чейні.

Євреї становлять менше 3% американського населення, але відіграють надзвичайно важливу роль в наукових колах, бізнесі, законодавстві, Конгресі США, масовій культурі та, як це було з іншими меншинами, традиційно стикалися з інституційною дискримінацією. Останніми роками антисемітизм відновився як серед крайніх лівих, так і серед ультраправих.

Читайте також: Такого ще не було: Байден змінив хід виборів президента США – і ніхто не знає, як саме

Губернатор Іллінойсу також єврей. Прітцкер, мільярдер, спадкоємець статків Hyatt Hotels, керує штатом, який має суттєву кількість голосів виборників – 19 – і вважається надійно блакитним (демократичним).

Прітцкер заперечив в інтерв'ю MSNBC у вівторок, що отримував запит на перевірку матеріалів від кампанії Гарріс. На запитання, чи зацікавлений він балотуватися з нею, ухилився від прямої відповіді.

«Мені подобається бути губернатором штату Іллінойс, і я брав участь у виборчій кампанії, наполегливо боровшись за перемогу демократів», – відповів він.

Можливі «вперше»

Губернаторка штату Мічіган Ґретчен Вітмер (15 голосів виборників) разом із Гарріс представила б безпрецедентну комбінацію – жінки-кандидатки як у президенти, так і віцепрезиденти.

Вітмер утім розвіяла такі припущення.

«Ні, я нікуди не збираюся йти, – сказала вона репортеру WLNS TV, який запитав, чи готова вона прийняти пропозицію приєднатися до Гарріс. – Я не покидаю Мічиган».

Відомо, що жодна інша жінка не розглядається кампанією Гарріс.

Одного разу республіканці висунули жінку кандидаткою у віцепрезиденти. Губернаторка Аляски Сара Пейлін була обрана сенатором Джоном Маккейном на виборах 2008 року, на яких першим афроамериканським президентом країни обрали демократа Барака Обаму.

Якщо Гарріс обере Ґретчен, це буде безпрецендентна комбінація в історії виборів президента США. На фото: Ґретчен Вітмер у Детройті, штат Мічиган, 9 листопада 2022 року
Якщо Гарріс обере Ґретчен, це буде безпрецендентна комбінація в історії виборів президента США. На фото: Ґретчен Вітмер у Детройті, штат Мічиган, 9 листопада 2022 року

Демократи також є єдиною партією, яка висунула жінку на пост президента. Гілларі Клінтон, яка була держсекретаркою і дружиною колишнього президента Білла Клінтона, виграла всенародне голосування в 2016 році за кількістю голосів виборців, але Трамп у результаті став президентом за підрахунком голосів виборників.

Губернатор Північної Кароліни Рой Купер, демократ, був обраний у 2016 році та знову в 2020 році. Термін повноважень Купера обмежений, і він не може домагатися переобрання.

«Мені приємно, що люди говорять про мене, – сказав він під час виступу на MSNBC, – але я думаю, що цього тижня потрібно зосередитися на ній (Камалі Гаріс – ред.)».

Щодо губернатора Кентуккі Енді Бешера (вісім голосів виборників), то востаннє більшість жителів цього штату обрала демократа президентом у 1996 році, коли Білл Клінтон, успішно балотуючись на переобрання, переміг колишнього лідера більшості в Сенаті Боба Доула.

Читайте також: Більшість делегатів з’їзду Демократичної партії США готові підтримати Камалу Гарріс

«Калібр» віцепрезидента

Сенатор Марк Келлі є єдиним «не губернатором», який, схоже, розглядається. Арізона є південно-західним штатом з 11 голосами виборників. Колишній бойовий льотчик ВМС і астронавт у відставці, Келлі одружений з колишньою конгресвумен Геббі Гіффордс, яка пішла у відставку в 2012 році через важку черепно-мозкову травму, спричинену замахом.

Є припущення, що Гарріс слід думати нестандартно й вибрати «неполітика», наприклад, генерала у відставці, щоб збільшити свої шанси серед консервативно налаштованих незалежних виборців, стурбованих поверненням Трампа на посаду головнокомандувача.

Вільям Ґалстон вважає, що Камала Гарріс ризикує, обираючи кандидата у віцепрезиденти за короткий термін. На фото: віцепрезидентка під час візиту до клініки St. Paul Health Center, яка виконує аборти, Сент-Пол, штат Міннесота, 14 березня 2024 року
Вільям Ґалстон вважає, що Камала Гарріс ризикує, обираючи кандидата у віцепрезиденти за короткий термін. На фото: віцепрезидентка під час візиту до клініки St. Paul Health Center, яка виконує аборти, Сент-Пол, штат Міннесота, 14 березня 2024 року

Професор права Голдштейн, автор двох книг про еволюцію ролі американського віцепрезидента, не сподівається, що це станеться.

«Кожен перший обранець віцепрезидента з 1940 року був або нинішнім, або колишнім сенатором Сполучених Штатів, губернатором, членом Палати представників або особою, яка обіймала високу федеральну виконавчу посаду, – сказав він. – Тож було б дивно, якби вибрали когось із військових».

У ці дні Голдштейн сказав Голосу Америки, що головним критерієм при виборі кандидата у віцепрезиденти є те, чи він «такого калібру, щоб бути правдоподібним як президент, принаймні в очах людей, які можуть підтримати кандидата, чи він має статус і здатність виконувати завдання, які віцепрезидентка Гарріс виконує останні три з половиною роки».

Кандидати у кандидати: погляди щодо України

Стосовно поглядів потенційних віцепрезидентів США за адміністрації Гарріс щодо України, то завдяки публічним заявам наразі відомі позиції практичного кожного із них. Крім того, хтось із претендентів на цю посаду бував в Україні, інші спілкувалися з її лідерами, один із них навіть має українське коріння.

Сенатор Марк Келлі, який в минулому був військовим пілотом ВМС США та астронавтом, відвідав авіабазу, де навчають українських пілотів на F-16.

Політик навіть покатався на одному з цих літаків.

«Завжди приємно повернутися на швидкісний літак. Мені дуже сподобалося покататися на F-16 на авіабазі Національної гвардії Морріс, де американські пілоти навчають українських пілотів використовувати ці літаки в боротьбі з незаконним вторгненням Путіна», – написав тоді сенатор Келлі.

Марк Келлі під час візиту до України, Київ, 18 вересня 2023 року
Марк Келлі під час візиту до України, Київ, 18 вересня 2023 року

Він також зустрічався із нині покійним українським пілотом МіГ-29 Андрієм Пільщиковим на позивний «Джус».

Марк Келлі поділився: «Я сам виконував бойові вильоти з авіаносця під час війни у Перській затоці. І мав можливість поговорити з Андрієм та його командувачем про те, що йде добре, що йде недобре, що їм потрібно».

Келлі додав: «Ми говоримо однією мовою, і я не говорю українською і маю на увазі не англійську. Це мова авіаторів, бойових пілотів. І це звісно для мене було найяскравішою подією тижня, місяця – зустрітись із двома пілотами, один з яких був Андрій. Вони дали мені уламок збитого російського МіГ-29».

Марк Келлі, крім того, критикує потенційного віцепрезидента від республіканців – Джей Ді Венса – щодо поглядів стосовно України.

Як пише Politico, два сенатори перебувають «на протилежному кінцях спектру поглядів» в питанні допомоги Україні.

«Мені цілком зрозуміло, що у вас є Джей Ді Венс, який хоче повністю покинути Україну, і у вас є Дональд Трамп, який у минулому був досить проросійським і схилявся до Володимира Путіна так, як я б ніколи не очікував від президента», – цитує слова Келлі видання.

За його словами, «залишити союзника на користь супротивника» спричинило б до «набагато небезпечнішого світу».

Губернатор-демократ штату Іллінойс Джей Бі Пріцкер має українське єврейське походження. У кріслі губенатора він з 2019 року. Українська громада Чикаго та штату стверджує, що губернатор багато знає про Україну.

Пріцкер також рішуче засуджував російську війну в Україні, а Національна гвардія штату Іллінойс має тісні зв'язки із українськими силами, яким там надавалось тренування.

Cестра Пріцкера Пенні наразі є спеціальною представницею США з допомоги відновленню зруйнованої війною економіки України.

Губернатор Енді Бешир на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, у березні 2022 року писав: «Тут, у Кентуккі, ми пишаємося тим, що є єдиними з Україною та її народом».

Напередодні Бешир приєднався до молитви з громадою округу Джессамін та закликав: «Давайте разом піднесемо український народ у молитві та вшануємо його мужність, силу та стійкість».

Молився за Україну і губернатор Пенсильванії Джош Шапіро.

«Упродовж своєї кар’єри я мав благословення знати та представляти українську громаду в моєму рідному місті Абінгтоні та по всій Пенсильванії. Вони вітали мене у своїх церквах, культурних центрах та їхніх життях», – писав Шапіро у день, коли Росія здійснила повномасштабне вторгнення.

Губернатор Рой Купер у 2022 році оголошував, що Національна гвардія Північної Кароліни надасть Україні військове обладнання для її триваючої боротьби з російською агресією.

«Повідомлення про воєнні злочини, вчинені російськими військами під час їхніх нападів на Україну, розбивають серце і вимагають серйозних заходів, – заявив тоді Купер. – Північна Кароліна підтримує народ України і готова підтримати його боротьбу за демократію та свободу».

Він також розпорядився, щоб урядові установи і відомства очолюваного ним штату переглянули всі існуючі контракти та операції з метою припинити будь-які угоди чи операції, які приносять пряму користь російським організаціям.

Губернаторка Вітмер торік відвідала Латвію та на офіційному сайті висвітлила цю поїздку саме як візит до «ключового союзника України»: «Для мене було важливо побувати в Латвії, ключовому союзнику України, і подякувати зовнішнім і внутрішнім військам за службу».

«З незаконною війною Росії в Україні стало як ніколи важливо підтримувати наших союзників по всьому світу для захисту демократії», – заявила Ґретхен Вітмер.

Тім Волз з Міннесоти називав честю свою участь у телефонній розмові з президентом України Володимиром Зеленським та можливість «з перших уст» почути позицію українського лідера «запропонувати йому нашу непохитну підтримку».

«Міннесота підтримує Україну», – вкотре запевнив тоді Волз.

Він також додав: «Міннесота є домом для багатьох українських родин, і ми продовжуватимемо приймати та підтримувати українських біженців у нашому штаті».

У другу річницю повномасштабного вторгнення Волз відвідав посольство України у США, де запевнив, що Міннесота продовжуватиме підтримувати Україну, захищаючи свободу та демократію, а також налагодить офіційне партнерство із Чернігівською областю, «зміцнюючи зв’язки США з Україною».

Стелла Хсу, Кім Льюїс та Ганна Твердохліб зробили свій внесок у цю статтю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG