У Грузії розпочалося голосування на парламентських виборах

Парламентські вибори в Грузії, 26 жовтня 2024 року

У Грузії 26 жовтня відбувається голосування на парламентських виборах, на яких владна партія «Грузинська мрія» протистоїть кільком опозиційним блокам, які виступають за інтеграцію з Заходом.

«Грузинська мрія» перебуває при владі з 2012 року і претендує на наступний чотирирічний термін. Партія представила вибори як вибір між миром та війною, заявивши, що перемога опозиції втягне Грузію у війну проти Росії.

Опозиція називає голосування 26 жовтня вибором між Заходом і Росією, а також між демократією та авторитаризмом. Це той же наратив, який повторюють офіційні особи в Сполучених Штатах і Європі, вони критикували «Грузинську мрію» за відхід від демократії.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Грузія: президентка Зурабішвілі закликала громадян до активності на виборах

Нова виборча система означає, що партії чи коаліції мають подолати п'ятивідсотковий бар’єр, щоб потрапити до парламенту. Це спонукало опозиційні партії Грузії формувати коаліції.

«Грузинську мрію» заснував мільярдер, колишній прем’єр-міністр Бідзіна Іванішвілі, найбагатша людина Грузії. У Кремлі не приховують, що віддають перевагу перемозі «Грузинської мрії».

Опитування громадської думки показують, що грузини загалом підтримують вступ до Європейського союзу та НАТО, але також прагнуть уникнути конфлікту з Росією і є глибоко консервативними в таких питаннях, як права ЛГБТ.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Все, що потрібно знати про вирішальне голосування у Грузії