Доступність посилання

ТОП новини

Європейська Рада підтвердила, що поточний курс Грузії «фактично зупиняє» її рух до ЄС


Висновок Європейської Ради, опублікований 17 жовтня, охоплює різні питання та країни, зокрема війну в Україні та ситуацію на Близькому Сході
Висновок Європейської Ради, опублікований 17 жовтня, охоплює різні питання та країни, зокрема війну в Україні та ситуацію на Близькому Сході

Європейська рада за підсумками саміту у Брюсселі 17 жовтня знову підтвердила готовність ЄС підтримати грузинський народ у його прагненні до європейської інтеграції, передає проєкт Радіо Свобода «Ехо Кавказу».

Водночас, вищий політичний орган ЄС висловив серйозне занепокоєння щодо дій грузинського уряду, які суперечать фундаментальним цінностям та принципам, на яких ґрунтується об’єднання.

«Європейська рада нагадує, що такий курс дій ставить під загрозу європейський шлях Грузії та де-факто зупиняє процес вступу. Вона закликає Грузію прийняти демократичні, всеосяжні та стійкі реформи відповідно до основних принципів європейської інтеграції», – йдеться у висновках.

Читайте також: Саакашвілі: Грузія «припинить існування як незалежна держава» в разі збереження влади «Грузинської мрії»

Єврорада додає, що продовжить «уважно стежити за ситуацією» в кавказькій країні. Вона також очікує, що майбутні парламентські вибори в Грузії будуть вільними та чесними, відповідатимуть міжнародним стандартам, а міжнародні та грузинські спостерігачі матимуть до них безперешкодний доступ.

Рада також наголосила на необхідності захисту вільних, незалежних та плюралістичних медіа.

Європейська рада також підтвердила непохитну підтримку Європейським Союзом суверенітету, незалежності та територіальної цілісності Грузії в межах її міжнародно визнаних кордонів. Вона наголошує на рішучості ЄС до мирного вирішення конфліктів та політики невизнання та залучення.

Читайте також: Європа складних рішень і Україна. Як пришвидшити євроінтеграцію?

Висновок, опублікований 17 жовтня, охоплює різні питання та країни, зокрема війну в Україні та ситуацію на Близькому Сході.

Європейський Союз протягом останніх місяців критично оцінює дії уряду Грузії, яка є кандидатом на вступ до блоку, та закликає її до повернення на європейський шлях.

Після ухвалення Грузією закону про «іноагентів» Європейський Союз тимчасово зупинив процес інтеграції країни, фінансову допомогу уряду, а також відмовився від зустрічей із членами грузинського уряду.

Форум

XS
SM
MD
LG