Євросоюз привітав звільнення політичних в’язнів у межах обміну

Очільник зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель

Голова Європейської ради Шарль Мішель привітав звільнення 16 людей, які були «несправедливо ув’язнені російським режимом».

«Алсу, Еван, Пол, Володимир та інші, ви вдома зі своїми родинами та близькими! Я дякую всім тим, також у Європі, хто допоміг зробити дипломатичну угоду можливою. ЄС продовжуватиме підтримувати та захищати всіх незаконно затриманих у Росії та інших країнах», – написав Шарль Мішель у мережі Х.

Євросоюз «відчуває полегшення через звільнення та передачу на свободу за межі Росії та Білорусі кількох політичних в’язнів, у тому числі громадян ЄС, якому сприяла допомога Туреччини», заявив очільник зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель.

«Усі, хто все ще несправедливо утримується, мають бути негайно та безумовно звільнені», – додав високопосадовець.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Складний» обмін ув’язненими «врятував життя» – канцлер Німеччини Олаф Шольц

Раніше президент Росії Володимир Путін зустрів у московському аеропорту Внуково звільнених країнами Заходу російських шпигунів, хакерів, а також засудженого за вбивство у Берліні Вадима Красікова. Суд установив, що Красіков діяв на замовлення Москви, і назвав цей злочин актом державного тероризму.

Росія звільнила й передала на Захід політиків Іллю Яшина та Володимира Кара-Мурзу, американських журналістів Евана Гершковича та Алсу Курмашеву (вона є співробітницею татаро-башкирської служби Радіо Свобода), політичних активістів, соратників загиблого за ґратами російського опозиціонера Олексія Навального – Лілію Чанишеву, Ксенію Фадєєву, Вадима Останіна та інших людей.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Путін зустрів в аеропорту Внуково визнаного винним у вбивстві Красікова та обміняних шпигунів