Доступність посилання

ТОП новини

«Подвиг дипломатії»: Байден підтвердив масштабний обмін в’язнями з Росією


Джо Байден висловив вдячність союзникам США, які підтримували їх під час «важких і складних переговорів», зокрема Німеччині, Польщі, Словенії, Норвегії й Туреччині
Джо Байден висловив вдячність союзникам США, які підтримували їх під час «важких і складних переговорів», зокрема Німеччині, Польщі, Словенії, Норвегії й Туреччині

Президент США Джо Байден підтвердив масштабний обмін в’язнями з Росією. Його заяву поширила пресслужба Білого дому.

«Сьогодні троє американських громадян і один власник американської ґрін-карти, які були несправедливо ув’язнені в Росії, нарешті повертаються додому: Пол Вілан, Еван Гершкович, Алсу Курмашева і Володимир Кара-Мурза», – сказав Байден.

Угоду, яка забезпечила їм свободу, він назвав «подвигом дипломатії».

«Загалом ми домовилися про звільнення 16 осіб із Росії, включаючи п’ятьох німців і сімох громадян Росії, які були політичними в’язнями у своїй країні. Деякі з цих жінок і чоловіків роками несправедливо утримувалися у в’язниці. Усі вони пережили неймовірні страждання і невизначеність. Сьогодні їхні страждання закінчилися», – наголосив президент США.

Він висловив вдячність союзникам США, які підтримували їх під час «важких і складних переговорів», зокрема Німеччині, Польщі, Словенії, Норвегії й Туреччині.

«Це – яскравий приклад того, чому життєво важливо мати друзів у цьому світі, яким можна довіряти і на яких можна покластися», – сказав Байден.

Він також наголосив, що робота над звільненням американців, «незаконно затриманих чи утримуваних у заручниках у всьому світі», триватиме.

Тим часом, Національна розвідувальна організація Туреччини (MIT) 1 серпня заявила, що вона зіграла «важливу посередницьку роль» у обміні 26 особами з в’язниць семи країн, «що є найбільшим за останній час».

Російське державне агентство ТАСС цитує речника Кремля Дмитра Пєскова, який заявив, що Кремль сподівається, що ті, хто залишив Росію, більше не приїжджатимуть у РФ.

Протягом останніх двох днів у медіа були повідомлення про підготовку великого обміну ув’язненими між Росією і країнами Заходу. Офіційно обмін досі не підтверджували.

ЗМІ припускали, що до списків на обмін із російської сторони може увійти близько 10 політв’язнів. Такі висновки були зроблені через те, що останніми днями вони зникли з колоній і слідчих ізоляторів.

1 серпня президент Радіо Свобода Стівен Капус заявив, що ув’язнена в Росії журналістка Татаро-башкирської служби Радіо Свобода Алсу Курмашева буде звільнена в рамках обміну.

Агентство Bloomberg із посиланням на свої джерела повідомляло, що Росія звільняє американського журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича і колишнього морпіха США Пола Вілана в рамках обміну.

Російське видання «Сота» з посиланням на джерело писало, що о 20:00 за київським часом у Берліні відбудеться пресконференція за участю політв’язнів, звільнених у результаті обміну.

Газета Frankfurter Allgemeine Zeitung повідомляє, що голова німецького уряду Олаф Шольц ввечері зробить заяву щодо обміну. Німеччина, як повідомляється, звільнила в рамках обміну засудженого за вбивство в Берліні росіянина Вадима Красікова. За даними слідства, він застрелив у Берліні колишнього чеченського польового командира Зелімхана Хангошвілі. Звинувачення заявляло, що Красіков вчинив злочин на замовлення російської держави.

Президент Росії Володимир Путін пізніше називав його «справжнім патріотом». Він заявив, що Хангошвілі був причетний до скоєння теракту в Москві. Причетність Красікова до спецслужб Росія ніколи не коментувала.

Видання The Insider із посиланням на свої джерела опублікувало перелік учасників обміну. Росія (і Білорусь), згідно з ним, звільняють американців Евана Гершковича і Пола Вілана, Алсу Курмашеву, раніше засудженого в Білорусі до страти і помилованого громадянина Німеччини Ріко Кріґера, громадян Німеччини Патріка Шьобеля і Дітера (Демурі) Вороніна, російських опозиціонерів Володимира Кара-Мурзу й Іллю Яшина, колишніх координаторів штабів загиблого опозиціонера Олексія Навального Лілію Чанишеву, Ксенію Фадєєву і Вадима Останіна, а також Андрія Пивоварова, Олега Орлова, Сашу Скочиленко, Кевіна Ліка, Германа Мойжеса. Офіційного підтвердження того, що звільняють саме цих людей, поки що немає.

Форум

XS
SM
MD
LG