Доступність посилання

ТОП новини

Путін зустрів в аеропорту Внуково визнаного винним у вбивстві Красікова та обміняних шпигунів


Російський лідер Володимир Путін
Російський лідер Володимир Путін

Російський лідер Володимир Путін увечері 1 серпня прибув до московського аеропорту Внуково, де приземлився літак із громадянами Росії, звільненими під час багатостороннього обміну ув’язненими. Про це повідомляє в мережі Х «Кремлівський пул РІА».

Путін заявив, що звільнені росіяни будуть представлені до державних нагород.

До Москви разом із іншими обміняними росіянами прибув Вадим Красіков – чоловік, визнаний винним за вбивство у Берліні 23 серпні 2019 року Зелімхана Хангошвілі (Хангошвілі – колишній командир взводу Чеченської Республіки Ічкерія під час Другої чеченської війни та грузинський військовий офіцер під час російсько-грузинської війни 2008 року).

Суд установив, що Вадим Красіков діяв на замовлення Москви і назвав цей злочин актом державного тероризму. Красіков був засуджений до довічного ув’язнення.

Також серед переданих РФ осіб – кілька росіян, визнаних винними в шпигунстві (приміром, подружжя Дульцевих), Максим Марченко (його засудили у США до трьох років позбавлення волі за участь у закупівлі OLED-мікродисплеїв подвійного призначення для кінцевих користувачів у Росії), Владислав Клюшин (засуджений у США до дев’яти років позбавлення волі – його визнали винним у злочинній змові, шахрайстві із застосуванням електронних засобів та шахрайстві з цінними паперами) та інші.

Росія звільнила й передала на Захід політиків Іллю Яшина та Володимира Кара-Мурзу, американських журналістів Евана Гершковича та Алсу Курмашеву (вона є співробітницею татаро-башкирської служби Радіо Свобода), правозахисника Олега Орлова, політичних активістів, соратників загиблого за ґратами російського опозиціонера Олексія Навального – Лілію Чанишеву, Ксенію Фадєєву, Вадима Останіна та інших людей.

Форум

XS
SM
MD
LG