Дивна «клешня» під Кураховим: РФ потрібні ворота на Покровськ та Запоріжжя

Евакуація цивільних з Курахового, який обстрілює російська армія. Осінь, 2024 року

Курахівський напрямок став найгарячішим упродовж поточного тижня; війська РФ наблизилися до адміністративних меж самого міста. Яка тактика приносить успіх військам агресора, для чого їм окупація Курахового і якими перевагами можуть скористатися оборонці міста – пояснюють Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода).

З понеділка 14 жовтня до четверга 17 жовтня Курахівський напрямок став найгарячішою ділянкою фронту. Тут російські війська здійснили 189 атак, свідчить статистика Генштабу ЗСУ. Для порівняння: на Покровському напрямку нарахували 131 штурм.

«Клешня» та просування

Особливістю театру бойових дій тут стала «клешня» – вклинення агресора в оборону ЗСУ на східному фланзі оборони Курахового.

Воно почала рости з окупацією селища міського типу Гостре 21 вересня убік села Острівське.

16 жовтня – з окупацією села Острівське – «клешня» простягнулася більше, ніж на 4 км на північний захід і сягнула, фактично, адміністративних меж міста Курахове. Таке просування було успішним, у тому числі, завдяки перевазі військ агресора у живій силі, наголосили у DeepState.

Так виглядає на мапі проєкту DeepState просування військ РФ від селища Гостре до села Острівське на околицях Курахового

Перевага в піхоті, техніці та артилерії дає про себе знати
DeepState

«Триває постійна робота по знищенню ворога, але чисельна перевага в піхоті, техніці та артилерії дає про себе знати. Битва триває...», – констатували аналітики.

Для знищення таких просувань, неодноразово наголошували військові експерти, необхідно залучати додаткові резрви. Як показує досвід битв за Авдіївку та Вугледар, подібні «клешні» так і не були знищені і у підсумку спричиняли проблеми з постачанням ЗСУ та напівоточення населених пунктів.

Курахове. 8 жовтня 2024 року

16 жовтня у DeepState відзначили просування окупантів у селищі Цукурине на південь до Курахового (убік села Ізмайлівка).

18 жовтня у DeepState повідомили про просування у Максимільянівці на північний захід убік Курахового. Станом на 17 жовтня від краю «червоної зони», що перебувала під контролем російських військ, до околиць міста лишалося трохи більше 2 км.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Вугледар окупували. Чому це сталося і куди війська РФ посунуть далі

Тактика військ РФ

Авіація

Традиційно війська РФ, як і на інших ділянках фронту, використовують перевагу в авіації та завдають ударів керованими авіабомбами як по фортифікаціях ЗСУ, так і по цивільній забудові міст і сіл.

Від 14 по 16 жовтня (за статистикою Генштабу ЗСУ) війська РФ тричі завдали авіаударів в район міста Курахове; двічі били в район села Богоявленка (розташоване за майже 12 км на південь від Курахового).

Механізовані штурми

На Курахівському напрямку російські війська рухаються колонами, а до механізованих штурмів почали залучати чималу кількість піхоти, повідомив в ефірі Свобода.Ранок (проєкт Радіо Свобода) Назар Войтенков, в.о пресофіцера 33-ї ОМБр.

А 17 жовтня в районі села Костянтинівка позиції 79-ої окремої десантно-штурмової Таврійської бригади атакували 32 одиниці бронетехніки з десантом.

У підсумку десантники знищили 11 бронемашин з десантом, 3 танки і 36 військовослужбовців російських військ, і поранили ще 37 окупантів.

У Кремлі, ймовірно, віддали наказа прискорити темпи механізованих штурмів до того, як рух важкої бронетехніки ускладнять дощі, припускають у американському Інституті вивчення війни (ISW).

Навіщо Кремлю Курахове

З військової точки зору захоплення міста може створити передумови для:

  • Створення плацдарму для накопичення особового складу та засобів вогневого впливу для подальшого руху на північ, аби завдати удару по південному флангу оборони Покровська. Відстань між цими містами напрямки – близько 30 км. Проте тут на шляху окупантів перебуватиме природна водна перепона – Курахівське водосховище;
  • Створення плацдарму для можливого руху убік Запорізького напрямку. Саме через Курахове проходить траса Н-15 «Донецьк –Запоріжжя», що може покращити постачання військ РФ;
  • Російські бомбардувальники розширять зону ураження керованими та некерованими авіабомбами за рахунок маневрів у районі підконтрольного Кремлю міста (до прикладу, українські військові неодноразово розповідали Радіо Донбас.Реалії (проєкт Радіо Свобода) про спостереження за такими маневрами російської авіації над тимчасово окупованим Бахмутом);
  • Розшириться зона ураження для екіпажів fpv-дронів;
  • Зросте зона покриття російських засобів радіоелектронної розвідки та боротьби.

З політичної точки зору захоплення українського міста дасть змогу Кремлю говорити про досягнення політичних цілей війни – наближення до адміністративних кордонів Донецької області.

Курахове. Наслідки російських обстрілів цивільної інфраструктури. Донеччина, 30 серпня 2024 року

Російські війська будуть прагнути захопити Курахове до Нового року, спрогнозував в ефірі Апостроф TV Олександр Мусієнко, керівник Центру військово-правових досліджень.

«Таким чином російське командування хоче розтягнути нашу лінію оборони на Сході. І південні точки на Сході – це Курахове, Покровськ, а північна – Куп’янськ. А по центру – Торецьк. Таким чином будуть намагатися просуватися. При цьому тактика кліщів, флангових операцій буде продовжуватися. Це той класичний підхід, від якого Росія не відходить, активні піхотні штурми теж», – зауважив військовий експерт.

Переваги для оборонців міста

Оборонні операції в міській забудові нададуть ЗСУ більше переваг як у маневрах, так і в маскуванні, а також загальмують наступ агресора, зазначив Єгор Фірсов, сержант роти ударних БпЛА, в ефірі Радіо Донбас Реалії.

Ми можемо більше маневрувати, сховати техніки, працювати з БпЛА
Єгор Фірсов

«Ми можемо більше маневрувати, більше сховати техніки, більше працювати з БпЛА, розвідувальними або ударними… Є гаражі, ангари, заводи, – працювати звідти і ховатися там – це величезна перевага. Є певні місця, де артилерія тобі не страшна. Боятися треба авіаційних ракет, ракет С-300», – зауважив Фірсов.

Варто відзначити, що міста із такими промисловими зонами (Сіверськодонецьк, Лисичанськ, Бахмут, Авдіївка), попри зусилля військових, Кремлю вдалося окупувати.

Також, застерігає Єгор Фірсов, досвід показує, що у випадку окупації міста українські військові перебуватимуть у невигідному (на прикладі Авдіївки) становищі: «Виходить, що ти опиняєшся у посадці: і за тобою посадка, а перед тобою ворог, який перебуває у місті».

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

Ми працюємо по обидва боки лінії розмежування. Пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук, телеграм або вайбер за номером +380951519505. Якщо ви пишете з окупованих територій, ваше ім'я не буде розкрите.