Туркменський газ без московського дозволу і проблема «демократичних» грантів в Україні (європейська преса)

Брюссель – Сьогоднішня жвава зацікавленість європейської преси темою газопостачання, вочевидь, пояснюється не лише намірами ЄС відкрити прямий доступ до каспійського газу, але й наближенням холодів. Деякі газети пишуть про побоювання росіян втратити контроль над газовими ресурсами і цитують заклики провідних експертів «не чекати дозволу з Москви» на постачання туркменського газу «Південним коридором». Чи накладе Київ заборону на іноземні грошові заохочення для розвитку української демократії, питають європейські оглядачі. Тим часом деякі газети привертають увагу до неймовірних деталей нещодавнього ув’язнення провідного білоруського правозахисника Алеся Бяляцького.
Низка провідних видань Західної Європи висвітлює пошуки Євросоюзом шляхів послаблення гегемонії Росії на газовому ринку континенту. Французька газета Le Monde розповідає про щойно оголошене відновлення переговорів із країнами каспійського регіону щодо газопостачання через трубопровід «Набукко». Економічний оглядач газети Жан-Мішель Безат наголошує на «великій стратегічній грі», пов’язаній із цим так званим «Південним коридором», яким планують без посередництва росіян та українців постачати туркменський газ до європейського споживача. Проте тривале й надійне тепло, яке можуть гарантувати каспійські постачальники, «перекриває» політика Кремля, який через свій «Газпром» втілює конкурентний проект «Південний потік».

Експерти з енергетичних проблем тим часом коментують брюссельському інтернет-виданню EUobserver.com, що, мовляв, для підключення до газопостачань з туркменських родовищ Європа не має питати дозволу в росіян та не звертати уваги на «розчарування», яке щойно висловила Москва.

Інша європейська інтернет-газета EuroActive.com у сьогоднішньому номері розповідає про те, як представники владної Партії регіонів намагаються обмежити доступ українських неурядових організацій до іноземних грантів, націлених на демократичні перетворення. «Владна еліта України висловлює вороже ставлення до подібної іноземної підтримки структур громадянського суспільства, – зауважує оглядач Георгій Ґотев. – Вони вважають, що це фінансування «провокує хвилювання», «послаблює країну» та «не відповідає політиці держави». Наразі не відомо, чи зважиться уряд України піти на те, щоб накласти заборону на закордонні гранти, продовжує він. Але важливо те, що український Президент, лідер Партії регіонів Віктор Янукович відкрито заявляє, що його країна хоче стати частиною Євросоюзу. «Відмова від європейських демократичних грантів, які допоможуть прокласти шлях до членства в ЄС, призведе до протилежного результату», – резюмує брюссельський оглядач.

Про демократію у Білорусі, а точніше, її відсутність пише провідна бельгійська газета Le Soir. У статті «Як Вільнюс та Варшава «злили інформацію» КДБ» йдеться про разючі деталі нещодавнього арешту головного білоруського правозахисника Олеся Бяляцького, якого звинуватили в уникненні від сплати податків. «Розлючена тим, що очолювана паном Бяляцьким правозахисна організація «Весна» вислизає з-під контролю, мінська диктатура розпочала пошуки приводу для втручання у її діяльність. Сюрреалізм ситуації полягає в тому, що цей привід, тобто банківські дані «Весни», білоруський КДБ без перешкод отримав із Варшави та Вільнюса. І хоча у європейських столицях це викликало скандал, який призвів до звільнення трьох польських прокурорів та розслідування у сфері литовської юстиції, Олесь Бяляцький нині перебуває за ґратами і може бути засуджений до 7 років позбавлення волі, підсумовує бельгійське видання.