Імовірний дипломат США у справах Європи й Євразії «вміє доводити справи до кінця»

Тіна Кейданау

Прага – У США скоро має з’явитися новий заступник державного секретаря з європейських і євразійських питань. Дипломат Матью Брайза, який працював на цій посаді останні чотири роки, оголосив, що його наступницею буде Тіна Ке́йданау, дипломат із великим досвідом, зокрема, понад 10-літнім балканським. Останнім часом вона була послом Сполучених Штатів у Косові.
Державний департамент США ще офіційно не оголосив призначення Тіни Кейданау (Tina Kaidanow) на посаду заступника державного секретаря з європейських і євразійських питань. Але Матью Брайза (Matthew Bryza), який обіймав цю посаду з червня 2005 року, а тепер, як вважають, стане послом в Азербайджані, раніше цього тижня на прес-конференції публічно назвав її своєю наступницею.

Тіна Кейданау, яка має й диплом магістра політології Колумбійського університету Нью-Йорка, – кар’єрний дипломат, яка досі спеціалізувалася на Балканах.

Зокрема, вона здобула помітність як посланець, а потім і посол США в Косові з липня 2006 року до липня 2009-го, під час переходу від фактичного протекторату ООН над цим сербським краєм до його самопроголошеної незалежності, яку США визнали.

Непомітна, але ефективна робота

Керівник бюро Радіо Вільна Європа в косовській столиці Приштині Арбана Відішичі пригадує, що Тіна Кейданау склала враження малопомітного, але дієвого урядовця. «Вона дійсно вміє доводити справи до кінця, але має за краще робити не на очах у всіх», – каже журналістка.

За її словами, Кейданау розчарувала багатьох журналістів, бо дуже вже рідко погоджувалася на інтерв’ю. Зате прості громадяни запам’ятають її інакше, бо американка використовувала свій вплив на допомогу всім, каже Відішичі про Кейданау.

«Вона зробила багато і для сербської меншини. Вона відкрила чимало закладів охорони здоров’я в наших сербських анклавах і розвивала там свободу засобів інформації. Із цього огляду люди, мабуть, запам’ятають її як людину, яка дійсно багато допомогла», – вважає журналістка.

Великий досвід на Балканах і нові завдання


Тіна Кейданау обійняла першу значну урядову посаду за президента Білла Клінтона, коли вона стала директором у справах Південно-Східної Європи у президентській Раді національної безпеки. По тому вона мала дипломатичні призначення в Белграді й Сараєві. У 1998–99-му, теж іще за Клінтона, вона працювала спеціальним помічником посла в Македонії Крістофера Гілла, і її обов’язки були зосереджені саме на кризі в Косові.

Далі, вже за президента Джорджа Буша, Тіна Кейданау стала спеціальним помічником із європейських справ заступника держсекретаря Річарда Армітаджа. І, нарешті, в 2006-му вона очолила місію США в Косові, а потім, після визнання Вашингтоном самопроголошеної незалежності Приштини, і першим американським послом.

Коли ж Тіну Кейданау призначать заступником держсекретаря з європейських і євразійських питань, до кола її обов’язків, крім американських інтересів у Південно-Східній Європі, додадуться й інтереси США на Кавказі і в Середній Азії.

(Прага – Київ)