Польський президент відмовляється підписувати Лісабонський договір про ЄС

Президент Польщі Лех Качинський

Президент Польщі відмовляється підписати ратифіковану парламентом Лісабонську угоду про Євросоюз. Лідер польського уряду Дональд Туск здивований заявою голови держави. Політичні оглядачі пояснюють поведінку президента Леха Качинського ситуацією на європейській арені після провалу референдуму в Ірландії, а також внутрішньополітичним протистоянням між президентом та прем’єром.
Дотепер польський президент Лех Качинський не говорив однозначно про те, чи підпише він Лісабонську угоду про ЄС. Однак у вівторок в інтерв’ю газеті «Дзєннік» він сказав, що наразі її не підпише.

«Угода втрачає сенс. Складно зараз передбачити, чим це завершиться. Однак зараз несерйозно говорити про те, що без угоди надалі не буде Євросоюзу», – заявив президент.

Оскільки у вівторок Качинський та більшість його співробітників відбули до Тбілісі для участі у саміті держав-учасниць ГУАМ, інтерв’ю залишилося без коментаря з президентського боку.

Прем’єр критикує свого президента

Натомість прем’єр польського уряду Дональд Туск обережно критикує слова президента Леха Качинського.

«Справа не в тому, щоб будь-кого обмовляти, а в тому, що з’явилось формулювання, яке, м’яко кажучи, можна назвати помилковим. Маю на увазі слова президента про те, що підписання угоди втрачає сенс. Такі слова голови держави могли б означати для європейської громадськості, що після Ірландії саме Польща відмовляється підписати угоду», – сказав Туск на прес-конференції.

Уряд вважає недоброю ознакою те, що відмова Польщі від підписання Лісабонської угоди збігається з початком головування у Євросоюзі Франції. Напередодні президент Франції Ніколя Саркозі, який впродовж наступного півроку стає особливо впливовим політиком у ЄС, наполегливо критикував Ірландію, яка провалила Лісабонський договір на референдумі.

«Я розчарований тому, що зараз ми зможемо набагато менше досягти в ЄС. На мою думку, країни, які з політичних причин відкидають Лісабонську угоду, ставлять себе скоріше у сумнівну, ніж у сильну позицію», – заявив прем’єр-міністр Дональд Туск.

Президент діяв не проти ЄС, а проти свого уряду?

Польські політологи вважають, що рішення президента Леха Качинського до певної міри віддзеркалює політичне протистояння, яке проходить зараз на лінії президент-уряд щодо впливу на зовнішню політику країни.

Політолог Варшавського університету доктор Бартломєй Біскуп висловив Радіо Свобода думку, що «так чи інакше, угоду буде підписано».

Може бути, що зараз президент Польщі посилатиметься на той факт, що ще тривають консультації щодо Лісабонської угоди про те, чи вона бодай в обмеженому варіанті стане чинною, вважає політолог.

(Варшава – Прага – Київ)