Британія ратифікувала Лісабонську угоду ЄС

Лондон – Велика Британія стала першою країною Європейського Союзу, що ратифікувала Лісабонську угоду ЄС після того, як минулого тижня її було відкинуто на референдумі в Ірландії. Рішення британського парламенту вітали лідери країн ЄС, котрі в четвер зібралися у Брюсселі, щоб обговорити дії у зв’язку із голосуванням ірландців. Документ, який називають європейською конституцією, у Британії було ратифіковано, незважаючи на вимоги опозиційної консервативної партії відкласти голосування через ірландську ситуацію.
Лісабонська угода була покликана реформувати принципи діяльності ЄС, зробити його ефективнішим. Позаяк угода передбачала ратифікацію кожною з країн ЄС
Намагання опозиційної Консервативної партії відкласти ратифікацію Лісабонської угоди у Великій Британії було відкинуте голосуванням у верхній палаті парламенту – Палаті лордів більшістю у 93 голоси. А пізніше лорди ухвалили документ у третьому читанні без голосування. Таким чином, Британія стала 19-м членом Європейського Союзу, що ратифікувала угоду без референдуму. Тоді як Ірландія – єдина держава ЄС, яка винесла це питання на всенародний референдум.

Напередодні, під час дебатів у Палаті громад лідер Консервативної партії Девід Камрон звернувся до прем’єр-міністра Ґордона Брауна із запитанням, чи не думає він, що Лісабонська угода є «мертвою».

Відповідь Брауна була такою: «Ми поважаємо рішення ірландців, вони попросили додаткового часу, щоб вирішити, якими будуть їхні пропозиції, щоб вийти із цього становища. Вони також не казали, що хочуть відкласти ратифікацію Лісабонської угоди іншими країнами, або що вони хочуть заблокувати весь процес. І так само, як ми поважаємо ірландців, ми мусимо поважати всі ті країни, що також розглядають і ратифікують угоду. І, можливо, ми мусимо також поважати цю Палату, яка проголосувала за ратифікацію угоди».

ЄС ставиться зверхньо до Ірландії?

Такі аргументи не переконали лідера опозиції Девіда Камрона. За його словами, ЄС ставиться зверхньо до Ірландії, коли намагається переконати її лідерів призначити повторний референдум.Тому ірландці можуть мати два референдуми, тоді як британцям уряд не дає провести жодного. Девід Камрон заявив: «Ця угода або є мертвою, або ні. Я просто не розумію, чому прем’єр не має сміливості сказати, що вона є мертвою!»

Раніше президент Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозу закликав ратифікувати Лісабонську угоду країни, які досі цього не зробили. Тимчасом, у четвер Високий суд у Британії заблокував спробу одного з депутатів від Консервативної партії домогтися перегляду процесу ратифікації цієї угоди у зв’язку із результатами референдуму в Ірландії.